SEGRE
Vostè és el producte

Vostè és el producteSEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Facebook ha demostrat, amb l’escàndol de la filtració de dades a una consultora anglesa, el que fa temps que diem: si és gratuït, vostè és el producte. Com s’aguanta una empresa amb milers de treballadors i delegacions a gairebé tot món? Com obté beneficis Facebook, que és el primer país en nombre d’usuaris a la xarxa? Com s’ho fa l’entramat de Zuckerberg per comprar per preus desorbitats totes les empreses que li puguin fer una mica d’ombra? Gràcies a tots nosaltres. La venda de les nostres dades personals els dóna quantiosos beneficis. No es preocupin, no es tracta de les seves dades personals privades, com el telèfon o el seu domicili, sinó de les dades del seu dia a dia. Imaginin-se un espia seguint-los totes les passes durant les 24 hores del dia. Han invertit el model convencional i ara, en lloc que vostès paguin, ho fan les empreses. Ho expliquem. Si vostè està interessat a comprar-se un cotxe familiar, Facebook ho sabrà. I l’omplirà de missatges que està venent al millor postor de cotxes interessats en el seu perfil concret. Però no només tenen les nostres dades directes, com la darrera pel·lícula que hem vist o on ens hem fet la darrera fotografia. També analitzen el nostre comportament per saber de quina ideologia política som, quines són les nostres relacions interpersonals o, entre moltes altres, les nostres aptituds professionals.

Arran d’aquests darrers fets han aparegut iniciatives que criden a esborrar-se dels perfils socials, sobretot de Facebook, com #DeleteFacebook. Però la de Zuckerberg és la punta de l’iceberg a Internet. El segueixen Google, Apple, Twitter o WhatsApp, entre d’altres.

La privacitat, a la xarxa, cada cop és més asfixiant. I és per això que, des d’aquesta columna, els recomanem que vigilin cada cop que entrin en alguna plataforma, xarxa o nova eina que els prometi que és gratuïta. Normalment al darrere hi haurà algú interessat a guanyar-hi diners.

Ens estem acostumant, i cada vegada més, a pagar per un servei. Ja sigui en música, sèries o premsa de qualitat. Siguin el client, no el producte.

Vostè és el producte

Vostè és el producteSEGRE

tracking