SEGRE
Patreon i Aixeta

Patreon i AixetaSEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Ja els he parlat, en diverses ocasions, de les plataformes de micromecenatge. Aquestes s’utilitzen normalment per aconseguir fons per a diverses causes temporals ja sigui, per exemple, la publicació d’un disc o el llançament d’una aplicació mòbil. A canvi, els usuaris que paguen per aquests projectes, reben una sèrie de recompenses que seran de més o menys vàlua segons la quantitat aportada al projecte en qüestió.

Però existeix algun tipus de plataforma que sigui per promoure i col·laborar en projectes de llarga durada? Sí. I no és nou. Els parlo de Patreon, com la més destacada del sector. Patreon és una eina que, com el seu nom intueix, serveix per patrocinar artistes i creadors al llarg del temps, d’una forma indeterminada. És a dir, que els patrocinadors, en lloc de fer una despesa més o menys gran per un projecte, puguin fer pagaments recurrents de forma mensual, així els creadors reben una quantitat mensual per la seva feina. Això els sonarà. Recordin que els he parlat infinites vegades dels micropagaments recurrents en què es basen els models de Spotify o Netflix, en els quals per una petita quantitat mensual els usuaris poden gaudir d’un servei.

Amb Patreon, cada usuari pot determinar quant vol aportar a cada artista i, d’aquesta manera, rebre recompenses cada mes per aquestes. Si es pregunten si això funciona, els diré que, malgrat que hi hagi milers d’artistes que reben una quantitat petita mensual, n’hi ha que aconsegueixen altes quantitats, com un músic que rep més de 1.800 euros mensuals, un grup de rap que en rep més de 5.000 o un podcast d’àudio que ja ha aconseguit més de 4.000 usuaris que paguin, encara que no ha revelat quant guanya.

Hi ha alguna plataforma similar en català? Sí, es diu Aixeta i l’ha fundat Liz Castro. El funcionament és pràcticament idèntic al de Patreon –salvant la distància idiomàtica– i, de moment, ja té prop de 300 usuaris, dels quals la meitat en són creadors. Segons la mateixa Aixeta, es tracta d’obrir una aixeta i que els usuaris puguin aportar perquè els creadors puguin dedicar-se a això, crear.

Patreon i Aixeta

Patreon i AixetaSEGRE

tracking