SEGRE
més informació

més informacióTERRA ENLLÀ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La presidenta d’Andalusia, la socialista Susana Díaz, proposava fa unes setmanes “una memòria històrica que no miri enrere”. Complicat, això. L’empresa de turisme Terra Enllà, especialitzada en memòria històrica, sí que mira enrere. Ara fa 80 anys va tenir lloc una de les batalles més decisives de la Guerra Civil. A Almatret encara queden vestigis de batalla de l’Ebre. Amb el nom La batalla de l’Ebre a Almatret. La ruta dels biberons, l’itinerari proposat, d’unes tres hores de durada, ens portarà fins a un mirador privilegiat sobre el riu Ebre, el Cingle de la Pena, on es conserva una imponent posició fortificada, parcialment soterrada, que havia estat construïda pel bàndol republicà. El paisatge és imponent. Les serres unifiquen el Baix Segre, l’anomenat Segrià Sec i el Baix Cinca, a l’altre costat de la frontera administrativa. Almatret, Mequinensa, la Granja d’Escarp i Seròs estan units per un laberint de galeries de mina. Aquest món soterrani impregnat de lignit ja forma part del passat, però a la superfície l’omnipresent silueta de Montmaneu ens serveix de far per saber que som en un mateix territori. Avui, però, ens centrem en Almatret. La ruta que proposa Terra Enllà ofereix un recorregut històric pels fets més destacats viscuts al poble entre 1936 i 1939 posant èmfasi en l’ofensiva republicana de la batalla de l’Ebre, amb una nodrida presència de soldats de la lleva del biberó, i el sagnant bombardeig aeri franquista sofert per la població civil.

Aquesta ruta surt de la recerca de l’historiador Andreu Caralt i aporta documentació inèdita que demostra el paper rellevant d’Almatret com a escenari dels fronts de guerra de l’Ebre i el Segre al llarg del 1938. Tot amanit amb una passejada d’unes tres hores amb una sorpresa final: veure una increïble posta de sol amb l’Ebre de testimoni.

MÉS INFORMACIÓ - Propera ruta: 28 de juliol - Inici: 18.45 hores plaça Major d’Almatret - Durada: 3 hores - Preu: 15 €/adults - Informació i reserves: 636679969 - www.terraenlla.com

més informació

més informacióTERRA ENLLÀ

tracking