SEGRE

Pont a Madrid

UNA OPORTUNITAT PER VEURE UNA RETROSPECTIVA DE LA REINA DE L’ART-DÉCO, TAMARA DE LEMPICKA

L’écharpe bleue. 1930. Oli sobre tela, 56,5 x 48  cm. Col·lecció privada. © Tamara Art Heritage.

L’écharpe bleue. 1930. Oli sobre tela, 56,5 x 48 cm. Col·lecció privada. © Tamara Art Heritage.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Si estan planificant passar el proper pont de Tots Sants a Madrid, els recomanem una visita al Palau de Gaviria, on s’ha inaugurat la primera exposició retrospectiva que es fa a la ciutat dedicada a la figura de Tamara de Lempicka. La selecció inclou unes 180 peces procedents de més de 40 col·leccions privades, museus i préstecs i es pot visitar fins al 24 de febrer de l’any que ve.

L’exposició de Madrid presenta una atenta contextualització de la trajectòria artística de Lempicka, també a través d’una posada en escena immersiva, on les seves obres estan col·locades en ambients decorats amb reconeixibles objectes déco. Es tracta d’un recorregut en el qual trobaran pintures dialogant amb mobles, biombos, làmpades, gerros, vidrieres, fotografies i gravacions d’època.

Tamara de Lempicka va ser pionera a desenvolupar el moviment més característic de l’època, marcada per l’estètica dels anys 20 amb els seus motius geomètrics, colors brillants i formes rotundes: l’art-déco. Un estil clàssic, simètric i rectilini que va arribar al clímax entre el 1925 i el 1935, però que té les arrels en moviments anteriors com ara el cubisme i el futurisme, així com la influència de la Bauhaus. Lempicka va ser una revolució.

La mostra, que està despertant una gran acollida per part del públic, ha estat presentada per Arthemisia, l’empresa italiana que l’ha fet possible, en altres seus com ara el Palau Reial de Milà (2006), La Pinacoteca de París (2013), el Palau Chiablese de Torí (2015) i el Palau Forti de Verona (2015).

L’estiu del 1932, l’artista va viure a Espanya, i va viatjar a Màlaga, Sevilla, Còrdova, Toledo i Madrid. Una estada llarga documentada per articles de crítics espanyols del moment. Es referien a ella com la diva, admirada pel seu art caracteritzat per un llenguatge net i refinat, un exemple de bellesa i elegància.

L’écharpe bleue. 1930. Oli sobre tela, 56,5 x 48  cm. Col·lecció privada. © Tamara Art Heritage.

L’écharpe bleue. 1930. Oli sobre tela, 56,5 x 48 cm. Col·lecció privada. © Tamara Art Heritage.SEGRE

tracking