SEGRE
Sabies que...?

Sabies que...?LLEONARD DELSHAMS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

De ben segur aquesta propera nit podrem sentir, veure i llegir als mitjans de comunicació la paraula superlluna, especialment entre els homes del temps de televisió molt aficionats a parlar d’astronomia i no sempre amb la propietat i correcció necessàries. Però què és això de la superlluna?

En primer lloc cal remarcar que la paraula superlluna no té l’origen en el món científic, sinó en el món de les creences i pseudociències que fan tota mena de mals presagis per les dates de superlluna. La simplicitat del mot ha fet però, que s’acabés utilitzant també en l’àmbit de la divulgació científica per referir-se a aquelles dates en què la lluna plena (també es pot considerar per la lluna nova) per la seva posició orbital està més propera a la Terra i es veu més gran. La Lluna, com tot cos celeste es troba en òrbita, en aquest cas en òrbita al voltant del seu planeta, la Terra. De la mateixa manera que la Terra i els altres planetes es troben en òrbita al voltant del Sol. Com ja va enunciar Johannes Kepler al segle XVII, en les seves famoses tres lleis, les òrbites celestes són el·líptiques i l’objecte al voltant del qual orbiten no està al centre sinó en un dels focus de l’el·lipsi. Aquest és un fet cabdal ja que, pel cas de la Terra i la Lluna, fa que la Lluna en òrbita al voltant de la Terra a vegades estigui més a prop (perigeu) o estigui més allunyada (apogeu). Es diu que es produeix una superlluna quan s’esdevé una lluna plena (o nova) en una posició de la Lluna que sigui propera al seu perigeu, és a dir que estigui en una posició de proximitat al nostre planeta. Per tant si la Lluna està més propera es veurà més gran i brillarà més. Si bé tècnicament és superlluna tant en el cas de plena com de nova, el fet que la Lluna Nova no sigui un fenomen tan visual fa que es presti especial atenció a les superllunes plenes. Una superlluna plena pot arribar a veure’s un 14 per cent més gran que una Lluna plena estàndard, implicant un 30 per cent més de brillantor del nostre satèl·lit natural.

La propera superlluna serà a la lluna plena d’aquest diumenge dia 3 de desembre. Aquest cop no haurem d’esperar gaire per la següent, que a més serà més súper que la de dilluns, serà la matinada del proper 2 de gener, pel fet que en alguns casos es donen dues superllunes en llunes plenes consecutives.

Sabies que...?

Sabies que...?LLEONARD DELSHAMS

Sabies que...?

Sabies que...?LLEONARD DELSHAMS

tracking