SEGRE

SERVEIS ESTUDI

Lleida és la novena capital de l’Estat amb l’aigua més cara, segons l’OCU

Un jove omple un recipient a la cuina.

Un jove omple un recipient a la cuina.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El preu mitjà de l’aigua a la ciutat de Lleida és de 2,21 euros per metre cúbic i és el novè més car de les capitals espanyoles, segons un estudi elaborat per l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) difós ahir. D’aquests, 1,17 euros per metre cúbic corresponen al cost del subministrament i 1,04, al sanejament, la qual cosa inclou el cànon de la Generalitat. L’informe xifra en 386 euros anuals el cost de la factura anual per a una família tipus que gasti 175 metres cúbics d’aigua a l’any, xifra que se situa a la banda alta, per sota del màxim de 510 euros de Múrcia i molt per sobre del mínim de 145 de Palència.

Les deu ciutats més cares són, per aquest ordre i segons l’estudi: Múrcia, Barcelona (502), Alacant (446), Palma (441), Cadis (429), Huelva (413), Tarragona (410), Sevilla (394), Lleida i València (376). El cost a la capital de Ponent és, doncs, superior al que es registra en grans capitals com Bilbao (303 euros per 175 m³), Madrid (275) o Saragossa (269).

L’aigua és més cara a Lleida que a Bilbao, Madrid o Saragossa, però més barata que a Barcelona

En conjunt, l’estudi de l’OCU mostra diferències de fins al 352% entre la capital més cara i la més barata, i és més assequible el subministrament en les del centre i el nord-oest peninsular, mentre que les més cares es troben al sud i a l’est. “És cert que els recursos hídrics dels uns i dels altres són molt diferents, però no són suficients per justificar aquestes diferències”, conclou en la seua anàlisi l’Organització de Consumidors i Usuaris.

En l’última dècada, tant la tarifa municipal a Lleida com el cànon de la Generalitat han augmentat de manera exponencial. El preu mínim per metre cúbic s’ha multiplicat per més de tres en tots dos casos, i la pujada és més gran en els trams de consum més alts. La quota fixa municipal ha experimentat un ascens similar, al passar de 3,21 euros per rebut bimestral als actuals 13,08 euros, quatre vegades més. A més, encara queda pendent una altra pujada substancial (vegeu el desglossament). La situació de Lleida no és única, ja que, segons l’OCU, els preus de l’aigua han pujat un 28% en els últims set anys.

L’estudi dels consumidors també constata que la gestió privada és la més comuna (un 43% de les ciutats la utilitzen, incloent-hi Lleida) i també la més barata, amb una mitjana d’1,43 euros per metre cúbic. La gestió pública, sigui a través del mateix servei municipal o mitjançant una empresa de titularitat municipal, és també freqüent, i no és gaire més cara (1,61 euros/m³). En canvi, la gestió mixta, oferta per una empresa la titularitat de la qual es comparteix entre empreses privades i l’ajuntament, resulta, de llarg, la més cara, amb 2,18 euros/m³ de mitjana.

Segueix pendent la pujada de tarifa del 17% prevista per al 2015 i 2016El contracte amb l’empresa concessionària Aigües de Lleida estipula una pujada de la tarifa municipal del 12% per al 2015 i un altre 5% més el 2016 (més IPC en tots dos casos). No obstant, la Paeria no va aplicar la pujada de l’any passat i tampoc ha aprovat l’actualització de la tarifa per a aquest any. El govern municipal va posar el tema sobre la taula a començaments d’any, però la falta de suport d’altres grups va impedir tramitar-lo. L’empresa ja ha demanat que s’apliquin les compensacions previstes en el contracte en cas que no s’apliqui la pujada, que inclou la reducció de les inversions previstes i que la Paeria pagui la compra d’aigua en alta. Fonts del govern van indicar que la qüestió segueix en el mateix punt, ja que aprovar la pujada depèn d’aconseguir el suport en el ple d’un mínim de dos grups, la qual cosa fins ara no ha estat possible. Són conscients de la reclamació de l’empresa, però recorden que el contracte també inclou les obligacions que ha de complir. La pujada podria negociar-se de nou dins de les ordenances fiscals de l’exercici 2017, però sembla difícil que tiri endavant, atès que la majoria de l’oposició la veu excessiva. La Paeria ja va apujar la tarifa un 38% el 2013 i un 27% el 2014 per pagar les obres de millora del subministrament.

tracking