SEGRE

SANITAT LEGISLACIÓ

Assistència mèdica completa als immigrants des del primer dia d’empadronament

La Generalitat dóna llum verda a un projecte de llei que elimina l’obligació d’acreditar un mínim de tres mesos d’inscripció || Munté assegura que és un “deute moral ineludible” i que s’aplicarà el 2017

Els edils de C’s, ahir davant del consultori dels Magraners, tancat.

Els edils de C’s, ahir davant del consultori dels Magraners, tancat.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El Consell Executiu de la Generalitat va aprovar ahir el projecte de llei que garanteix l’accés universal a l’assistència sanitària a tots els residents a Catalunya “amb independència de la situació administrativa en la qual es trobin”. La normativa elimina la necessitat d’acreditar un empadronament de tres mesos per accedir a la cartera bàsica de serveis sanitaris. Així, ara des del primer dia d’empadronament es podrà accedir tant a l’atenció primària com especialitzada i no de forma esglaonada, com fins ara, quan a la segona només es podia accedir a l’any d’empadronament. La portaveu del Govern, Neus Munté, va afirmar que seria “un perill per a la salut pública” deixar una part de la població sense cobertura mèdica. Va criticar que un decret del Govern central va voler deixar una part dels residents sense aquesta cobertura i va assegurar que la Generalitat mai no l’ha aplicat ja que, en cas d’haver-ho fet, “137.000 persones” s’haurien quedat sense assistència sanitària. “L’Estatut recull que totes les persones tenen dret als serveis sanitaris. Ha sigut una prioritat del Govern. És un deute moral ineludible i que es contempla en la Declaració Universal dels Drets Humans”, va remarcar i va afegir que no contempla que la llei pugui ser impugnada davant del Tribunal Constitucional.Va afegir que, en el seu dia, el Govern va donar una “instrucció” per no aplicar el decret de l’Estat i va dir que aquesta instrucció continua vigent malgrat que va ser impugnada davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

Munté va recalcar que s’aplicarà s’aprovin o no els pressupostos del 2017, que estan en via de negociació entre el Govern i la CUP, i va indicar que no s’han plantejat que la nova llei pugui crear un efecte crida per a immigrants irregulars. Una portaveu de Salut va assenyalar que “no ha de comportar necessàriament un augment del volum de persones a qui es reconeix la cobertura sanitària pública, ja que el mecanisme d’entrada és el mateix, l’empadronament”, i va afegir que “l’augment o la disminució vindran determinats per l’arribada o la sortida d’immigrants”.

tracking