SEGRE

PAGESIA

Agustí Villarroya i el Parc Agrari del Baix Llobregat reben els primers premis Felip Domènech

Instaurats en defensa de la pagesia, s'han entregat el matí d'aquest diumenge a l'Institut d'Estudis Ilerdencs

Agustí Villarroya i el Parc Agrari del Baix Llobregat reben els primers premis Felip Domènech

Agustí Villarroya i el Parc Agrari del Baix Llobregat reben els primers premis Felip Domènech

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El tècnic agrònom especialitzat en viticultura i enologia Agustí Villaroya Serafini, un dels fundadors d’Unió de Pagesos (UP),  i el Parc Agrari del Baix Llobregat han estat els guanyadors de la primera edició del Premi Nacional Felip Domènech Costafreda. Els guardons, destinats a una persona i a una entitat que han destacat per la defensa de la pagesia i el compromís amb Catalunya, s'han entregat el matí d'aquest diumenge a l'Institut d'Estudis Ilerdencs (IEI). Els premis, organitzats per UP, s'entregaran cada dos anys per Sant Galeric, patró de la pagesia catalana. A més del reconeixement, també pretenen convertir-se en un punt de trobada de les entitats catalanes del sector agrari.

Villaroya (Valls, 1948) ha estat tot un referent en vinya a Catalunya durant més de 40 anys. Ha dirigit diferents institucions vitícoles i ha exercit de professor de Viticultura a la Universitat Rovira i Virgili. 

El Parc Agrari del Baix Llobregat té com a finalitat consolidar la pagesia professional en un territori periurbà. Altres territoris metropolitans troben en aquesta entitat un referent d'estratègies en la protecció de l'activitat agrària. El guardó l'ha recollit el gerent, Raimon Roda, que ha explicat que la institució fa més de 20 anys que lluita per preservar un espai a l'entorn de les grans ciutats on es pugui seguir treballant en l'agricultura. "M'agradaria creure que ja no som un projecte sinó una realitat estable" ha dit.

El president de la Diputació, Joan Reñé, ha recordat que Felip Domènech creia en l'àmbit rural i era una persona implicada amb els valors de la pagesia. Domènech (Artesa de Lleida, 1951-2013), va ser un destacat activista tant del sindicalisme agrari com del cooperativisme i la cultura, àmbit en el que excel·lí com a músic i cantant.

El coordinador nacional d'UP, Joan Caball, ha destacat la importància que una entitat reconegui persones i entitats que durant anys han lluitat pel món agrari.

El guardó distintiu és una obra de l'artista de Cervera Xavier Badia. Representa un puny que emergeix de les aigües amb un terròs humit, símbol de la terra regada. La mà que prem el terròs amb força vol recordar la seguretat de no deixar anar allò que es necessita i el puny alçat, la lluita per una feina digna.

tracking