SEGRE

SUCCESSOS INVESTIGACIÓ

Desarticulen a Lleida una banda de lladres que robava la càrrega de camions en marxa

Mossos d’Esquadra i Guàrdia Civil detenen set persones, tres de les quals han estat empresonades, a la capital del Segrià i Bellvís || Acusats de vuit sostraccions en tràilers i vuit butrons en magatzems

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els Mossos d’Esquadra de Lleida i la Guàrdia Civil han desarticulat un grup criminal dedicat al robatori en camions en ruta mitjançant el mètode dels surfistes (vegeu el desglossament) i al robatori en interior d’empreses amb butrons. La xarxa, formada per persones de nacionalitat romanesa, vivia a Lleida i cometia els assalts a camions en ruta que circulaven per l’A-2, l’AP-2, l’A-68 i l’AP-68 al seu pas per Saragossa. L’operació Surcaz es va iniciar a l’abril a la capital aragonesa després de set robatoris a camions. La xarxa va deixar d’actuar al maig després de l’alarma social creada i la difusió en els mitjans de comunicació, i es va reorganitzar de nou a l’estiu per tornar a actuar a l’agost. El grup va incorporar nous integrants i va canviar la seua activitat, dedicant-se als butrons en magatzems on sostreien (després d’inutilitzar les alarmes) eines, elements de reg de grans superfícies, fitosanitaris i material tecnològic i informàtic.

La Guàrdia Civil va detectar que actuaven des de Lleida, per la qual cosa es va iniciar la segona fase juntament amb els Mossos d’Esquadra. Es va comprovar que el material sostret es transportava fins a La Rioja per destinar-lo al mercat negre. Finalment, la nit de l’11 al 12 d’octubre van cometre un assalt a un camió quan realitzava el seu trajecte entre Tarragona i Madrid. El robatori va permetre als investigadors localitzar i detenir la matinada de divendres a dissabte a Lleida set sospitosos i realitzar dos escorcolls en domicilis de Lleida i Bellvís, on van trobar part del botí així com walkie talkies i arnesos, entre altres objectes. Tres dels detinguts van ingressar dilluns a la presó. El grup criminal estava perfectament jerarquitzat i els seus components desenvolupaven diferents tasques dins de la xarxa.

‘Surfistes’: subjectes a arnesos per accedir al remolc

El modus operandi empleat és molt poc habitual i es coneix com el dels surfistes. Els investigadors diuen que “és molt tècnic, complicat i arriscat”. Es fa de matinada i s’utilitzen tres vehicles en cada assalt.

Un primer cotxe es col·loca davant del camió perquè alenteixi la seua velocitat, mentre que el segon se situa en la part posterior. Es tracta d’un vehicle amb sostre solar i només amb el seient del conductor perquè el surfista tingui més espai per actuar.

Subjectat a arnesos, el lladre surt pel sostre solar o la finestreta, se situa sobre el capó i amb una eina (tipus radial) trenca el pany del remolc del camió i accedeix al seu interior.

Una vegada dins, roba els articles i els llança al voral. Un tercer vehicle és l’encarregat de recollir els articles robats.

Articles robats i material amb què els lladres cometien suposadament els robatoris.

Articles robats i material amb què els lladres cometien suposadament els robatoris.

tracking