SEGRE

UNIVERSITAT TAXES

El Parlament insta el Govern a reduir un 30% el preu de les carreres

El curs que ve, al prosperar una moció del PSC amb l’únic vot en contra de JxS || A l’abril ja es va donar llum verda a una proposta idèntica que no es va aplicar

El Parlament insta el Govern a reduir un 30% el preu de les carreres

El Parlament insta el Govern a reduir un 30% el preu de les carreres

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ple del Parlament va aprovar ahir una moció del PSC que insta el Govern a rebaixar de cara al curs 2017-2018 un 30% els preus de les carreres i compensar universitats amb un augment dels ajuts de prop del 19%. La moció, presentada pel PSC, determina que aquesta reducció es mantingui els propers tres anys, fins a assolir un cost de la matrícula dels graus i màsters com el de, “per exemple, Alemanya o França”. Les taxes catalanes són les més elevades de l’Estat i les quartes més cares d’Europa. Tots els grups van donar suport a la moció excepte JxSí, que va votar-hi en contra, però sí que va recolzar un nou pla de finançament de les universitats públiques 2017-2021 “d’acord amb les disponibilitats pressupostàries associades al grau de progressivitat dels ingressos fiscals”.

A l’abril, el Parlament ja va aprovar una altra moció, de Catalunya Sí que es Pot, que instava a rebaixar un 30% les taxes, però la Generalitat no la va acatar i va acabar congelant el preu de les matrícules per quart any. Estudiar a la Universitat de Lleida i a qualsevol universitat púbica catalana costa des del 2012 entre 1.750 i 2.600 euros en funció del grau (el cost mitjà per crèdit és de 33,52 €). Un màster, un mínim de 2.500 euros.

La pujada més elevada de les taxes es va donar el 2012, de fins a un 66,7%, en funció de la renda familiar. A més, el 2013, es va augmentar el grau d’experimentalitat de les enginyeries, increment que les va encarir un 10,5%. El Consell de l’Estudiantat de la UdL va destacar que la reducció aprovada suposaria un estalvi d’uns 600 euros per curs, però es va mostrar escèptic amb el compliment de la moció. Al seu torn, un portaveu de la UdL va recordar que sempre han defensat reduir el cost de les carreres.

Tots els grups van votar també a favor d’instar què el 3+2 no suposi encarir el conjunt dels estudis. En aquest sentit, la secretària general del Consell Interuniversitari de Catalunya, Mercè Jou, va dir ahir que equiparar el preu de graus i màsters és “un objectiu compartit” amb els estudiants i va afegir que “s’estudia la viabilitat d’introduir beques d’equitat en els màsters”.En la moció, hi va haver unanimitat a dissenyar per al curs vinent un pla de beques integral que incorpori criteris basats en paràmetres socioeconòmics, mobilitat geogràfica i resultats acadèmics amb l’objectiu de pal·liar la relació cost-oportunitat dels estudis.

Llum verda a dissenyar un pla contra la segregació escolar

El Parlament va aprovar també una moció de Catalunya Sí que es Pot que insta el Govern a dissenyar “una estratègia per combatre la segregació escolar” amb les diferents administracions públiques i la comunitat educativa que participen en l’admissió d’alumnat.Aquest punt va tirar endavant per unanimitat, però va evidenciar diferències entre els grups: el rebuig de Ciutadans a la immersió lingüística i el de la CUP a l’escola concertada. La moció planteja “garantir la distribució adequada i equilibrada dels alumnes amb necessitats específiques de suport educatiu entre tots els centres i tot el curs”. Reclama que s’estableixi com a “criteri per al manteniment dels concerts educatius” la coresponsabilització en la matriculació de l’alumnat amb més dificultats i assenyala que en cas de falta d’inscrits “es prioritzarà la conservació de línies públiques”. Estableix que la Generalitat “sancionarà les irregularitats detectades” en l’admissió de l’alumnat i elaborarà un document amb la normativa sobre la gratuïtat dels centres públics i concertats en què consti que “no es podran reclamar a les famílies quantitats econòmiques per rebre ensenyament gratuït” i que hauran de consentir per escrit si donen “aportacions voluntàries”.

tracking