SEGRE

URBANISME HABITATGE

Pla municipal per impulsar cooperatives que construeixin pisos al Centre Històric

La Paeria identifica sis sectors a desenvolupar per donar sortida a solars i cases tapiades i renovar el parc d’habitatges || El primer serà vora les escales de l’Ereta i obligarà la Sareb a expropiar una finca

Vista de l’espai entre els carrers Galera, Alsamora i escales de l’Ereta on s’impulsarà aquest projecte.

Vista de l’espai entre els carrers Galera, Alsamora i escales de l’Ereta on s’impulsarà aquest projecte.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La Paeria impulsarà operacions urbanístiques al Centre Històric per promoure la construcció d’habitatges a càrrec de cooperatives, com una tercera via entre la promoció pública i la privada. Ja ha identificat sis sectors on podria aplicar-se aquesta nova figura urbanística, que rep el nom d’Àrea d’Innovació Social i Urbana.

La primera que vol abordar se situa en una illa de 334 metres quadrats entre els carrers Alsamora, Galera i escales de l’Ereta, just al darrere del centre cívic del barri. L’ajuntament ja és propietari de la major part d’aquest terreny (més del 80%), encara que queda una parcel·la que és propietat de la Sareb (el banc dolent). Ja fa temps que la Paeria en negocia la compra, però com que no es posa d’acord amb el preu ha decidit que n’assumirà l’expropiació.

Una vegada que es completi aquest procés, es convocarà un concurs obert a entitats sense ànim de lucre que optaran a una cessió del dret d’ús de l’espai a molt llarg termini i s’encarregaran de fer el projecte constructiu i de les obres d’edificació. En el cas d’aquest sector del carrer Galera, la Paeria estima una superfície màxima construïda de 1.454 metres quadrats, que permetria habilitar vuit habitatges (en 718 metres quadrats d’ús residencial), amb una plaça d’aparcament per a cadascun, així com un local comercial als baixos (311 metres quadrats). En altres casos, serà necessària la negociació amb propietaris particulars per arribar a un acord per poder impulsar el projecte.

“Es tracta de recuperar espais que ara són solars o construccions tancades. Volem aconseguir una renovació urbana i la millora del teixit social, a l’arribar nous veïns, gent jove i famílies. També és important que els baixos siguin d’ús comercial, perquè en aquesta zona ens falten espais aptes per a botigues”, va explicar el tinent d’alcalde d’Urbanisme, Fèlix Larrosa. Amb aquesta iniciativa, la Paeria busca donar sortida a finques el desenvolupament privat de les quals està llastat per la gran fragmentació de la propietat (no només particulars, sinó també bancs) i el baix preu del terreny i les construccions.

A més, al Barri Antic l’ajuntament ja té un gran nombre de propietats a través de l’EMU, cosa que facilita promoure actuacions.

Però mai en seran propietaris: la propietat és de la cooperativa.

Ja hi ha precedents de projectes a Barcelona, com la Cooperativa La Borda a Can Batlló. També al Pirineu, a l’Alt Urgell es va impulsar un projecte cooperatiu d’habitatge al poble de Solanell.

Una iniciativa inspirada en el model nòrdic AndelLa iniciativa de les Àrees d’Innovació Social i Urbana que promourà la Paeria s’inspiren en un model nòrdic d’accés a l’habitatge anomenat Andel, que s’ha considerat com una “tercera via” entre la propietat i el lloguer, mitjançant les cooperatives d’habitatges en cessió d’ús. Es tracta d’aconseguir que un propietari privat o un ajuntament cedeixi una finca o solar en desús, per a un termini molt llarg, de cinquanta a cent anys. La cooperativa s’encarrega de la rehabilitació o construcció dels habitatges i els seus socis paguen una entrada i un lloguer baix, i poden disposar del dret d’ús de l’habitatge per a tota la vida.

tracking