SEGRE

impostos

L'IBI de Lleida i 68 pobles, en l'aire fins que hi hagi pressupostos de l'Estat

Hisenda els va aprovar una actualització de valors cadastrals que depèn d’aquesta llei

Vista de la ciutat de Lleida

L'IBI de Lleida i 68 pobles, en l'aire fins que hi hagi pressupostos de l'EstatÒscar Mirón

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La gran majoria d’ajuntaments tramiten o han aprovat els seus impostos locals per a l’any vinent, dels quals l’impost de béns immobles (IBI) és el més important. Tanmateix, a Lleida ciutat i uns altres seixanta-vuit municipis de la demarcació, entre els quals figuren Alcarràs, Vielha i Alfarràs, l’import del rebut de l’IBI seguirà en l’aire fins que siguin aprovats els Pressupostos Generals de l’Estat, llei la tramitació de la qual ni tan sols s’ha iniciat al no haver-hi Govern. El motiu d’aquesta situació és que el ministeri d’Hisenda ha aprovat les sol·licituds presentades per aquests seixanta- nou ajuntaments (són 2.452 a tot Espanya) per actualitzar els valors cadastrals, i és la llei de Pressupostos la que estableix el percentatge a l’alça (per a municipis en els quals hi va haver una revisió cadastral abans del 2003, que són la majoria) o a la baixa (per als revisats a partir del 2003, com és el cas de Lleida o Alcarràs).

Per als primers, estava prevista una pujada de prop del 10% i per als segons, una rebaixa prop del 8%. La falta de Govern ha impedit de presentar els Pressupostos en el termini que fixa la normativa, abans del 30 de setembre, i amb tota probabilitat no estaran aprovats fins a principis del 2017. A més, amb un Govern en minoria caldrà veure si les previsions d’actualització que va oferir el ministeri d’Hisenda als ajuntaments s’acaben complint o no, la qual cosa té importants conseqüències. Així, a Lleida ciutat sembla que hi hagi a prop un acord per a una rebaixa lineal de tots els rebuts, però inferior al 8% de la reducció cadastral prevista, per la qual cosa serà necessari apujar una mica el tipus.

En canvi, si no es revisessin a la baixa els valors cadastrals, hauria de baixar el tipus. Cal tenir en compte que l’import del rebut s’obté de l’aplicació del percentatge (tipus) que estableix cada ajuntament sobre el valor cadastral.

Primera quota al març

La Paeria cobra ja a començaments de març el primer càrrec als contribuents que tenen domiciliat l’IBI, per la qual cosa tindrà el temps just per aplicar- lo amb el nou rebut.

El PSC atansa postures amb PP i fins i tot CiU per rebaixar-lo a la Paeria

El ple de la Paeria aprovarà demà amb tota probabilitat una petita rebaixa lineal a tots els rebuts de l’IBI per al 2017, després que en les últimes hores el PSC hagi atansat postures amb el PP, que reclamava una reducció general del 3%, i fins i tot amb CiU, que exigia una rebaixa del 5%. Aquesta és l’opció més viable després que els socialistes, que només comptaven amb el suport de Ciutadans a la seua posició inicial de congelació de l’IBI, considerin inassumibles les propostes presentades per ERC, la Crida i el Comú per apujar aquest impost als titulars dels immobles no residencials amb valors cadastrals més alts. El portaveu del PP, Joan Vilella, va afirmar ahir que “ara per ara no hi ha acord, però sí que hi ha una millor predisposició que fa un any per part del PSC”, en al·lusió al fet que l’any 2015 el govern va rebutjar la seua proposta de rebaixa i va pactar les ordenances amb Ciutadans i la Crida. Va afegir que el govern “veu bé” altres de les seues iniciatives: un pla d’ajuts del 50% de la quota de l’IBI per a persones sense recursos i ampliar les bonificacions a veïns de l’Horta.

Avui a primera hora hi haurà una nova reunió en la qual podria concretar-se un acord. La tinenta d’alcalde d’Economia, Montse Mínguez, es va limitar ahir a la nit a assenyalar que continuen estudiant totes les alternatives, però que les que demanen una pujada per a les propietats més valuoses són diverses i ni tan sols hi ha un acord entre els seus promotors. A més, va afegir que els tres grups han introduït canvis d’última hora. En la reunió de la comissió d’Economia d’ahir, el PSC, amb el suport principal de Ciutadans i PP, va vetar totes les propostes de modificacions d’altres taxes, que ara ja no seran debatudes en el ple, per la qual cosa només es votarà l’IBI.

tracking