SEGRE

TRIBUNALS POLÈMICA

El president de l’Audiència sosté que els jutges haurien de saber català

Segura s’alinea amb la Generalitat davant el president del TSJC, que va dir que si fos obligatori Catalunya no tindria magistrats || Critica l’excés de càrrega de treball

Segura i el president del TSJC, dimarts passat a Lleida.

Segura i el president del TSJC, dimarts passat a Lleida.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El president de l’Audiència de Lleida, Francesc Segura, va assegurar ahir que “segons la meua opinió personal seria bo establir el català com a requisit per als jutges a Catalunya”. Les seues declaracions arriben després que l’ús del català en aquest àmbit fos el centre de la polèmica dijous passat entre el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i el departament de Justícia.

El president del TSJC, Jesús María Barrientos, va advertir en el Parlament que si el català fos un requisit obligatori perquè els jutges exercissin Catalunya seria “un desert judicial” i que el fet que el coneixement del català continuï sent un mèrit i no un requisit indispensable és una mesura “oportuna i suficient”.

El conseller li va replicar amb contundència i va dir que “no és per l’idioma sinó per la ingent càrrega judicial. Tenim només 10,5 jutges per cada 100.000 habitants, quan la mitjana a Espanya és d’11,5, en falten uns setanta”.

Francesc Segura va dir ahir que el fet que “el català sigui un mèrit tan sols serveix per donar preferència al candidat que el certifiqui en el cas que hi hagi dos o més aspirants per a una plaça de jutge, una cosa que lamentablement no succeeix en aquests moments”. També va valorar el descens de l’ús del català (als jutjats lleidatans s’ha passat del 25% el 2014 a ser només un 9,3% el 2015).

“El català s’utilitza poc en els judicis, però no només els jutges, dels quals la majoria s’han format en castellà, sinó també advocats i els mateixos ciutadans”, va dir.

El president de l’Audiència de Lleida també va afegir que “és obvi que molts jutges a l’hora d’elegir destinació prefereixen no venir a Catalunya per la ingent càrrega de treball. A Lleida, per exemple, amb una població propera als 450.000 habitants només hi ha un jutjat contenciós administratiu, mentre que províncies amb un nombre de ciutadans similar en tenen dos”.

No executaria la sentència de Sixena perquè no és fermaFrancesc Segura també va valorar ahir el conflicte judicial entre Catalunya i Aragó per l’art de Sixena. El president de l’Audiència, en aquest sentit, manté que la jutge d’Osca no hauria d’executar la sentència que ordena el trasllat de les obres de Lleida a Aragó perquè “és una sentència provisional i s’ha de valorar que el perjudici que es pugui produir no sigui més gran que el benefici que es pugui aconseguir. Quan la resolució sigui ferma en tots els sentits, que s’executi”, va dir a Catalunya Ràdio.

tracking