SEGRE

SUCCESSOS INVESTIGACIÓ

Allau de crítiques pels permisos al violador pres a Lleida que va atacar una dona

Experts asseguren que aquests agressors sexuals gairebé mai es curen malgrat haver fet programes específics || Reclamen revisar el sistema i que tinguin un tracte més dur respecte a altres delinqüents

Tomás Pardo Caro és conegut com el ‘violador de Martorell’.

Tomás Pardo Caro és conegut com el ‘violador de Martorell’.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Tomás Pardo Caro, conegut com el “violador de Martorell” i que va ser detingut diumenge passat acusat de segrestar, violar i ferir greument una dona d’Igualada després d’haver sortit de permís de la presó de Lleida, com va avançar SEGRE aquest dimarts, no hauria d’haver sortit de la presó o, en el seu defecte, fer-ho sota unes importants mesures de control. Aquesta és l’opinió unànime d’advocats, mossos, psiquiatres i funcionaris de presons, que ahir van criticar amb duresa la decisió de concedir-li sortides penitenciàries. Tots consideren que aquest tipus de delinqüents han de tenir un tracte més dur.

Anna Nadal, advocada i presidenta del torn d’ofici del Col·legi de l’Advocacia de Lleida, va afirmar que “hi ha un problema amb la legislació perquè es demostra que malgrat complir tots els requisits és ben clar que amb aquest tipus de delinqüents el sistema de reinserció no funciona”. La lletrada va afegir que “cal tenir en compte que hi ha víctimes, genera alarma social i no ha de tenir el mateix tracte que un pres per robatoris”. Anna Nadal va afirmar que, “si surten al carrer, han d’estar controlats per policies. Si s’hagués fet, això no s’hauria produït”. Des de CSIF, el sindicat majoritari en serveis penitenciaris, van explicar que aquests delinqüents han de superar el Programa d’Intervenció per a Agressors Sexuals (SAC) però que aquests “necessiten clarament una actualització i millora” i que els professionals necessiten formació contínua a causa dels nous perfils de la població penitenciària.

Per la seua part, Valentín Anadón, portaveu del sindicat dels Mossos SAP-UGT, va asseverar que “a la policia fem el que és al nostre abast però la falta d’efectius implica un excés de càrrega laboral. Casos com aquest demostren que és necessari més personal”. En cas d’aplicar un control del violador de Martorell, aquest hauria d’haver estat efectuat per una patrulla fixa, la qual cosa implica destinar en exclusiva sis agents cada dia, segons van apuntar fonts properes al cas.

Aquesta nova suposada violació, que ell nega, comesa per Tomás Pardo, que avui passarà a disposició judicial a Rubí, demostra que “són persones que han de ser controlades per a tota la vida i no poden gaudir de llibertat”, va apuntar el psiquiatre Àngel Pedra, que va afegir que “la castració química tampoc funcionaria perquè no tindria l’activitat però si l’impuls, per això podria atacar i fins assassinar la seua víctima”. Aquest tipus de delinqüents, segons Pedra, “necessiten un control exhaustiu permanent”.

“He de matar-te, ja he estat a la presó per violació”

La víctima és viva de miracle. El violador de Martorell li va propinar diverses punyalades al coll i li va dir “he de matar-te perquè no em descobreixin. Ja he estat a la presó per violació”, segons El Periódico. La va llançar per un barranc i la va donar per morta. Va sortir divendres de permís de la presó de Lleida i es va desplaçar fins a Igualada. Dissabte a primera hora del matí va segrestar la dona quan sortia del seu domicili. La va portar fins a una zona boscosa de Castellbisbal. Va ser allà on la va agredir sexualment, la va apunyalar i li va robar diverses pertinences, entre aquestes una targeta de crèdit, que va ser la que el va delatar. Els Mossos van trobar la pista del detingut perquè un familiar va intentar treure diners amb la targeta de la víctima. D’altra banda, el jutge de Vigilància Penitenciària va ser qui va donar el permís davant dels “informes positius” que hi havia de la seua conducta. Així ho va confirmar a ACN el director general de Serveis Penitenciaris de la Generalitat, Amand Calderó, que va dir que presentava una “bona evolució”, per la qual cosa “es van començar a fer sortides programades”.

tracking