SEGRE

SUCCESSOS

La presó de Lleida va recomanar permisos al violador perquè va superar amb èxit tractaments

La junta de tractament del Centre Penitenciari Ponent va concloure que la seua evolució era favorable per mostrar reconeixement del delicte i empatia amb la víctima i així ho van avalar els tribunals

La presó de Lleida va recomanar permisos al violador perquè va superar amb èxit tractaments

La presó de Lleida va recomanar permisos al violador perquè va superar amb èxit tractaments

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Departament de Justícia va recomanar concedir permisos a Tomás Pardo, el violador acusat d’atacar una dona dissabte, en concloure que estava "preparat" per a això, ja que havia superat amb èxit el tractament de rehabilitació d’agressors sexuals i no havia donat problemes a les seues sortides prèvies.

Segons han informat fonts properes al cas, la junta de tractament de la presó de Lleida, on complia condemna Pardo, va informar el jutge de vigilància penitenciària que el reclús estava preparat per començar a sortir, després que l’equip de professionals que el va tractar conclogués que la seua evolució era favorable, per mostrar reconeixement del delicte i empatia amb la víctima.

A més, Justícia va tenir en compte que el violador, a qui avui una jutgessa de Rubí (Barcelona) ha enviat a la presó per una presumpta agressió sexual quan estava de permís, no va donar problemes a les sortides puntuals de màxim 48 hores que havia iniciat el 2014 i als tallers de reinserció en què treballava.

El permís del passat cap de setmana, quan Tomás Pardo va raptar i va violar presumptament una dona a Castellbilbal (Barcelona), era el tercer de tres dies que gaudia el violador, que el 2005 va ser condemnat a 26 anys de presó.

El violador va superar el programa de tractament específic per a condemnats per delictes sexuals a què va ser sotmès a presó, una formació que consisteix en sessions en grup -d’entre 10 i 15 persones- amb un terapeuta, que també realitza un seguiment personalitzat de l’intern.

Els responsables del programa per a delinqüents sexuals van concloure que l’intern es trobava rehabilitat, ja que reconeixia el delicte comès, assumia les seues responsabilitats en el mateix i mostrava símptomes d’empatia cap a la víctima.

Després d’aquest tractament de rehabilitació, que té una durada de sis mesos, el reclús va ser avaluat mitjançant un protocol estàndard internacional -conegut com a RISCANVI al sistema penitenciari català-, en el qual es va descartar el risc de reincidència.

Des de l’any 2014, Institucions Penitenciàries va concedir al reclús permisos per a sortides puntuals de menys de 48 hores -un tipus de llicència que no requereix la supervisió judicial-, al principi acompanyat de professionals de presons i, posteriorment, en solitari.

En el marc d’aquestes sortides, el violador va arribar a treballar com a voluntari en un programa social organitzat per la Creu Roja, i també a l’interior de la presó va participar en diversos projectes socials, en els quals va ser avaluat de forma positiva, afirmen les mateixes fonts.

Així mateix, el violador estava treballant fins ara al centre de producció de l’empresa vinícola Raïmat, en el marc d’un dels tallers per a presos organitzats pel Centre d’Iniciatives per a la Reinserció (CIRE), i després de la seua jornada de treball acudia a dormir a la presó Ponent de Lleida.

Davant d’aquesta situació, els equips tècnics de la presó van emetre uns informes que recomanaven que el pres pogués disfrutar de permisos penitenciaris, decisió que després va ser avalada pels tribunals.

tracking