SEGRE

JUSTÍCIA RESOCIALITZACIÓ

Més de quatre mil lleidatans han evitat la presó amb treballs comunitaris

Aquest any els jutjats han remès 519 sol·licituds de mesures penals alternatives

La protectora d’animals Lydia Argilés és una de les entitats que compten amb aquestes persones.

La protectora d’animals Lydia Argilés és una de les entitats que compten amb aquestes persones.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Un total de 4.524 persones han evitat l’ingrés a la presó de Lleida en els últims setze anys fent treballs en benefici de la comunitat. Aquestes persones s’han beneficiat d’un dels grans canvis aportats per la reforma del Codi Penal del 1995, que va preveure que en delictes que no tenen gaire gravetat la pena de presó es pot substituir per treballs en benefici de la comunitat, sempre sota autorització judicial. Aquesta reforma, que va entrar en vigor el 1996, partia de la base de primar la resocialització dels condemnats, que és una de les principals funcions de la pena, segons la Constitució. Quan els delictes no són gaire greus, el legislador entén que és més beneficiós per a la resocialització fer un treball en benefici de la comunitat, ja que comporta allunyar-se el mínim de la família i l’entorn social i laboral per a la persona que compleix la condemna. Per aquesta raó, el departament de Justícia va decidir ja des d’un principi apostar per aquest tipus de condemnes, que és, amb diferència, la més freqüent de les anomenades “mesures penals alternatives” contemplades en el Codi Penal del 1995. Altres iniciatives d’aquest tipus són la participació en programes formatius, el tractament ambulatori de deshabituació o l’internament en un centre d’aquestes característiques o en un psiquiàtric, entre d’altres. Però totes aquestes són, de molt, les menys freqüents entre les mesures penals alternatives que s’apliquen a Catalunya.

En concret, l’any passat es van rebre en el departament de Justícia 652 sol·licituds de compliment de mesures penals alternatives a Ponent, de les quals la immensa majoria, 583, eren de treballs en benefici de la comunitat. Un percentatge semblant al que s’ha registrat en el que va d’any, quan els jutjats de Lleida han remès 519 sol·licituds de mesures penals alternatives, de les quals 462 han sigut treballs comunitaris, que van des de netejar boscos fins a cuidar animals.

A les comarques de Lleida, un total de 150 ajuntaments i 115 entitats sense ànim de lucre han firmat ja convenis amb Justícia per poder desenvolupar aquest programa.

Lleida

La Seu Vella acollirà demà una jornada commemorativa dels vint anys de l’aplicació de mesures penals alternatives a Lleida, que comptarà amb la presència del conseller de Justícia, Carles Mundó. La sessió, que començarà a les nou del matí, està destinada tant a operadors judicials com a professionals de l’àmbit de l’execució penal i representants de les institucions i entitats que col·laboren amb el departament de Justícia.

El president de l’Audiència de Lleida, Francesc Segura; el fiscal en cap de l’Audiència, Juan Boné; el degà dels Advocats de Lleida, Jordi Albareda, i el subdirector general de Reparació i Execució Penal a la Comunitat del departament de Justícia, Marc Ceron, faran balanç dels vint anys de l’aplicació d’aquestes mesures.

També és previst que José Ruiz, beneficiari del programa, expliqui en primera persona la seua experiència en una entrevista amb Pilar Núñez, d’Intress, entitat que gestiona el compliment d’aquestes mesures alternatives. També s’ha programat una taula redona amb representants d’institucions i entitats sense ànim de lucre que s’han implicat en aquest programa.

El director dels Serveis Territorials de Justícia, Jaume Montfort, serà l’encarregat de clausurar l’acte commemoratiu, que és de caràcter gratuït.

La protectora d’animals Lydia Argilés és una de les entitats que compten amb aquestes persones.

La protectora d’animals Lydia Argilés és una de les entitats que compten amb aquestes persones.

tracking