SEGRE

LLEIDA

La Paeria preveu per al 2017 un pressupost de 151,5 milions, un 1% més tot i abaixar l’IBI

El govern presenta uns comptes provisionals, que els pactes amb l’oposició poden variar || Assumeix la compra de l’aigua i preveu més participació, incloent la decisió de part de les inversions

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El govern municipal va presentar ahir el projecte de pressupost municipal per al 2017, que preveu uns ingressos totals de 151,5 milions d’euros, encara que pot tenir encara importants variacions en funció dels pactes amb la resta de grups, en especial sobre la tarifa de l’aigua. Els comptes creixen un 1,2% respecte a l’any passat, malgrat la rebaixa general del 2% en el rebut de l’IBI aprovada fa unes setmanes. La tinenta d’alcalde Montse Mínguez va explicar que quedarà compensada, sense necessitat de retallar despeses, per un augment dels ingressos per la plusvàlua –gràcies a una tímida recuperació immobiliària–; pel nombre més elevat de rebuts subjectes a l’IBI, a causa del creixement de la ciutat; per la nova taxa en les empreses de telefonia mòbil, que recapta un milió; i per l’augment dels impostos cedits per l’Estat.

També ha ajudat a quadrar el pressupost la rebaixa en la despesa de personal, al no haver d’aportar enguany els diners de la recuperació d’una paga extra pendent, i la reducció en l’aportació a l’Empresa Municipal d’Urbanisme (de 4,8 a 3,5 milions). Tot plegat ha permès compensar en part la despesa de 2,5 milions en compra d’aigua que, ara per ara, s’incorpora al pressupost ja que no hi ha acord amb els grups per a l’augment de la tarifa acordada amb Aigües de Lleida (vegeu la pàgina 8). Si al final hi ha pacte, aquesta quantitat quedaria alliberada per a noves inversions.

El projecte de pressupost, més provisional que mai, també està pendent de la llei general de Pressupostos de l’Estat, que ha de determinar l’increment salarial dels funcionaris municipals. Com que encara no està aprovada, la Paeria ha augmentat en previsió el fons de contingència en 547.775 €, quantitat equivalent a una pujada salarial de l’1%. El consistori també està pendent de si l’Estat aprova en aquesta llei la rebaixa de valors cadastrals del 8% que ha demanat. Si no fos així, seria necessari retocar l’IBI en un ple al gener.

Una altra novetat important serà l’augment de la participació. La Paeria organitzarà quatre audiències públiques amb diferents col·lectius sobre els pressupostos i també posarà en marxa processos participatius per decidir una part de les inversions, prop d’un milió, destinades a actuacions en via pública i parcs i jardins, va explicar l’alcalde, Àngel Ros. Les prioritats seran, va destacar, garantir els serveis públics; aprovar el nou POUM; la despesa social; el foment de l’ocupació i la indústria cultural; la participació i la transparència; i la potenciació de la Seu Vella i l’Horta. L’any passat, els pressupostos es van aprovar amb vots de PSC, C’s i ERC i l’abstenció de CiU i PP, però aquest any sembla difícil un acord amb els republicans i amb CiU.

Inversions en el Morera, Ferran i el vial a Torre SalsesLa Paeria preveu ara per ara destinar tretze milions d’euros al capítol d’inversions. Les principals són la primera fase del nou Museu Morera, que costa gairebé dos milions; la urbanització del nou vial que enllaçarà el centre de la ciutat amb la futura zona comercial de Torre Salses (una obra que s’arrossega ja d’aquest any), i un pla per recuperar la rambla Ferran i el seu entorn, que integrarà altres actuacions disperses com ara el pla de barris, el de l’estació i el procés participatiu per reformar la rambla.

L’alcalde, al centre de la imatge, va presentar ahir el projecte de pressupostos per a l’any que ve.

L’alcalde, al centre de la imatge, va presentar ahir el projecte de pressupostos per a l’any que ve.

tracking