SEGRE

ECONOMIA BOTIGUES

Les vendes per internet, l’assignatura pendent dels comerços de Lleida

Hi ha casos d’èxit, però la majoria no aposta per un canal que creix un 21% a l’any

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El comerç electrònic continua sent una de les principals assignatures pendents de les botigues de Lleida. Encara que hi ha casos de notable èxit, la majoria dels comerciants locals no ha apostat encara de debò per aquest canal de venda, en gran expansió, i sovint es queden en una presència que no passa de testimonial.

Les vendes per internet ja fa temps que van deixar de ser el futur del sector comercial i formen part del dia a dia dels consumidors. Tanmateix, per al comerç local, malgrat algunes notables excepcions, és encara una assignatura pendent. “Està clar que cal posar-se les piles, hi ha molt camí per recórrer, per exemple a les xarxes socials”, admet la presidenta de la Federació de Comerç, Maria Rosa Eritja.

“Crec que la informatització en el control d’estocs i d’altres sí que s’ha fet, però falta la part del màrqueting, molts tenen un web o una pàgina a Facebook només per mostrar la botiga i els productes”, indica. Sovint, no és tant qüestió de diners com generacional i de percepció de falta de temps, afegeix. Mentrestant, el comportament dels consumidors sí que ha canviat: arriben a la botiga sabent el que volen després de buscar-ho a la xarxa i, sens dubte, utilitzen el mòbil per comparar preus.

“Hi ha comerços locals que venen a tot el món i també gent que està patint per no fer el canvi. És igual de difícil que tenir una botiga al carrer, perquè hi ha molta competència i no és gratis. Requereix una inversió i un temps de maduració, igual que obrir un local físic. Cal creure-hi”, planteja Narcís Romà, de la consultora lleidatana Xtrategics, especialista en transformació digital d’empreses. A molts comerciants, assenyala, els costa adquirir la mentalitat d’“anar a buscar el client” en lloc de veure com passa per davant del seu aparador i descuiden l’estratègia d’utilitzar internet no només per a la venda directa, sinó també per atreure clients al seu local.

“Potser no pots competir amb Amazon, però sí ser on és el client, tenir-lo informat de les ofertes i del teu horari. Molts no han fet ni aquest primer pas i no existeixen a internet en ple segle XXI”, explica Romà. La logística, els estocs amplis i el preu són factors clau per fer el següent pas i tenir èxit amb la venda online.

Mentrestant, el comerç electrònic a Espanya creix a un ritme anual del 21%, segons l’últim informe de la Comissió Nacional de la Competència, la qual cosa vol dir que les vendes es tripliquen cada sis anys.

“Fa falta perseverança, els inicis no van ser fàcils. No és només un servidor, hi ha costos amb els quals no comptes com el transport, la publicitat i personal específic de magatzem o atenció al client, però que són necessaris. També fa falta molta coordinació interna i control estricte dels estocs, que t’evita problemes amb els clients. Requereix invertir en tecnologia i estar al dia de la competència. Cal estar-hi a sobre, igual que amb les botigues físiques”, apunta Pijuan.

D’altra banda, l’associació de defensa dels consumidors Facua va instar ahir a denunciar a les xarxes socials sota l’etiqueta #BlackFraude els falsos descomptes que detectin. Segons una enquesta de Facua, un 80% dels consumidors creu que la majoria dels comerços fan aquest tipus d’estafes.

tracking