SEGRE

universitat

Endesa cedeix una turbina hidràulica a la UdL pel 25è aniversari de la Politècnica

Aquest element forma part del patrimoni tecnològic del Fons Històric de la companyia

La turbina cedida per Endesa.

Endesa cedeix una turbina hidràulica a la UdL pel 25è aniversari de la PolitècnicaUdL

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Endesa, a través d’un conveni signat des de la seva Fundació, ha cedit a la Universitat de Lleida (UdL) una turbina hidràulica com a peça commemorativa de la celebració del 25è aniversari de l’Escola Politècnica Superior (EPS), que es commemora aquest divendres.

La peça, que estarà exposada a l’entrada de l’edifici de l’Escola, al campus de Cappont, ha estat escollida com a símbol de la importància de la enginyeria en transformacions socials i econòmiques, tals com el desenvolupament de la generació hidroelèctrica.

La turbina forma part del patrimoni tecnològic del Fons Històric de la Companyia, i prové de la Unitat de Producció Hidràulica (UPH) Ebre Pirineus, d’Endesa Generació.

Així és la turbina

Es tracta d’una turbina hidràulica de tipus Pelton, de primer quart de segle, i procedent d’una de les centrals hidroelèctriques del Pirineu lleidatà. De fet, la peça que es pot veure davant la porta de l’EPS és, estrictament parlant, una part de la turbina: el rodet. Aquest element, el més significatiu de la turbina, consisteix en una roda envoltada de culleres en el seu perímetre, dissenyades per ser accionades per l’impacte de l’aigua. Les culleres fan girar la roda, la qual fa rotar el seu eix posant en marxa el procés de generació hidroelèctrica. El rodet cedit, que té un diàmetre de 110 centímetres i un pes de 900 quilos, ha estat adequat i restaurat per la pròpia Universitat de Lleida.

Aquesta turbina és símbol, avui, de l’evolució històrica del sector energètic a Lleida, al qual va lligada una evolució econòmica i social, essent un testimoni dels seus orígens.

La placa commemorativa

Endesa cedeix una turbina hidràulica a la UdL pel 25è aniversari de la PolitècnicaUdL

La turbina cedida per Endesa

Endesa cedeix una turbina hidràulica a la UdL pel 25è aniversari de la PolitècnicaUdL

tracking