SEGRE

SERVEIS SOCIALS INTEGRACIÓ

Pla per eliminar els assentaments a Lleida i reallotjar en pisos vuit famílies abans de l'estiu

La Paeria ja ha iniciat el projecte a quatre anys vista que inclourà el seguiment exhaustiu per part de treballadors socials || Es distribuirà els residents per la ciutat i s’enderrocaran les barraques

Vista de les barraques que hi ha a l’assentament de Cappont, entre Tarradellas, el canal i l’Ll-11.

Vista de les barraques que hi ha a l’assentament de Cappont, entre Tarradellas, el canal i l’Ll-11.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La Paeria, en col·laboració amb la Generalitat, acaba de posar en marxa un pla a quatre anys vista per fer desaparèixer els assentaments gitanos que encara persisteixen al costat de l’Ll-11, darrere de l’antic hotel Ilerda i en els quals actualment resideixen vuit famílies. “Cal dignificar la ciutat i aconseguir que no en quedi cap. La voluntat és que l’estiu vinent no quedi ningú en cap assentament. Esperem que al febrer o al març ja puguem tenir-los buits”, va explicar el tinent d’alcalde de Serveis Socials, Xavier Rodamilans. Aquest nou pla –que retarda uns mesos les previsions inicials de la Paeria per eliminar els assentaments aquest any– s’ha iniciat ja amb reunions de tècnics dels departaments involucrats i entitats.

La principal novetat respecte a intents anteriors que no van acabar de tenir èxit és que es plantejarà un seguiment molt més exhaustiu d’aquestes famílies, pràcticament una tutela per part dels treballadors socials, una vegada que se’ls concedeixi un habitatge social. “No es tracta de donar-los un pis perquè en tres mesos l’hagin desmantellat i tornin a estar al carrer. Fa falta una intervenció social profunda, amb una educació intensiva i personalitzada, per treballar, per exemple, els hàbits d’higiene i evitar problemes de convivència”, va afirmar Rodamilans.

El pla preveu una intervenció social profunda i intensiva per reeducar aquestes famílies

Les reunions que s’han iniciat han comptat amb tècnics de diferents àrees municipals, així com de l’Agència de l’Habitatge, de les conselleries de Benestar, Justícia, Ensenyament i Salut, a més dels Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana. Aquesta problemàtica té dificultats afegides, com per exemple la situació penal dels habitants d’aquests assentaments i la presència de nombrosos menors.

Les famílies que ara resideixen en aquest assentament seran resituades en pisos distribuïts per la ciutat, evitant que es concentrin en un mateix barri, les barraques seran enderrocades i el solar, tancat per evitar-hi nous assentaments.

Un problema enquistat en aquesta zona des dels anys 90

La problemàtica dels assentaments il·legals de barraques en aquesta zona de Cappont és una constant a la ciutat des dels anys 90, quan va aparèixer el campament de Tarradellas. El seu desmantellament va ser difícil i laboriós, però no va posar fi als assentaments, encara que molt més petits. Després en van aparèixer d’altres com un al solar de l’antiga Hípica i aquest situat entre el canal, l’avinguda Tarradellas i l’Ll-11, que encara està actiu. També hi ha altres barraques en altres punts de la ciutat.

tracking