SEGRE

POLÍTICA NOMENCLÀTOR

El PDECat aposta ara per retirar noms ‘franquistes’

Però Postius proposa consultar abans els veïns || Exigeix eliminar les 350 plaques de l’antic ministeri de l’Habitatge

El grup municipal del PDECat i Unió.

El grup municipal del PDECat i Unió.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El grup municipal PDECat i Unió aposta per retirar del nomenclàtor de la ciutat els noms de persones vinculades amb el franquisme, encara que proposa celebrar abans un procés participatiu a la ciutat i tenir en compte també l’opinió del Memorial Democràtic. Així ho va afirmar ahir el president del grup, Toni Postius, en un vermut nadalenc amb els mitjans de comunicació, i va reclamar també la retirada “amb caràcter immediat” de les 350 plaques del ministeri de l’Habitatge franquista que encara hi ha en edificis de la ciutat. La primera tinenta d’alcalde, Montse Mínguez, va replicar que també n’hi ha en ciutats governades pel PDECat.

A més, Postius va considerar que les polítiques del govern encapçalat per l’alcalde, Àngel Ros, han derivat “de la geometria variable que va anunciar al principi del mandat al tripartit espanyolista que formen de facto PSC, C’s i PP, que avergonyeix molts ciutadans”, i va afegir que “mercadeja amb el català”. Mínguez va replicar que l’únic tripartit “real és el del PDECat amb ERC i la CUP”. Va dir que “Postius no és ningú per donar lliçons al PSC” i el va acusar de “fer la política més bruta basada en populisme i demagògia”.

D’altra banda, Postius va advocar per negociar amb les entitats financeres el deute de 65 milions de l’Empresa Municipal d’Urbanisme i, si s’hi neguen, “anar a un concurs de creditors” i dissoldre l’empresa si ho determina un jutge. Creu que “un crèdit per pagar un crèdit no soluciona el problema”. “Sembla que el govern es posiciona al costat de les entitats financeres, no dels ciutadans”, va dir, i va apuntar com a alternatives una quitança del deute, la seua capitalització o una dació en pagament. Així mateix, reclama la cancel·lació del swap i el retorn dels diners.

La tinenta d’alcalde Montse Parra (PSC) va negar que “la comissió de carrers decidís treure cap nom”.

Ultimàtum a Ros de la Crida,que avisa d’accions judicialsLa Crida per Lleida ha requerit per escrit a l’alcalde que retiri ja els nou noms sobre els quals va fer l’informe el comitè d’experts de la comissió de carrers, a l’entendre que va quedar acreditada la seua vinculació amb el franquisme. “S’ha acabat el temps d’escudar-se i amagar-se en comissions i de dilatar la retirada dels carrers amb més subterfugis. El feixisme no es consulta”, va afirmar el portaveu de la Crida, Pau Juvillà. La Crida adverteix Ros que si no actua portaran la qüestió davant dels tribunals per incompliment de la llei de Memòria Històrica i va indicar que ja hi ha jurisprudència sobre aquesta qüestió.

tracking