SEGRE

NAIXEMENTS

La inscripció de nadons al Registre Civil ja es pot fer des de l'Arnau de Vilanova

El servei, en fase de proves, estalvia desplaçaments i llargues cues als pares

Imatge d’arxiu de persones que esperen ser ateses al Registre Civil de Lleida.

Imatge d’arxiu de persones que esperen ser ateses al Registre Civil de Lleida.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’hospital Arnau de Vilanova ha posat en marxa des de fa un mes el servei d’inscripció de nounats al Registre Civil sense necessitat de desplaçar-se fins a les seues oficines, ubicades al Canyeret. L’aplicació d’aquesta normativa aprovada el 2015 facilita els tràmits i estalvia desplaçaments i cues als pares.

Els pares de nadons nascuts a l’hospital Arnau de Vilanova ho tenen des del novembre una mica més fàcil per inscriure el seu fill al Registre Civil. I és que l’hospital ha començat a aplicar la llei aprovada l’octubre del 2015 que permet la inscripció dels nounats directament des de l’hospital, sense necessitat que els pares hagin d’anar al Registre Civil i suportar les cues que es formen cada dia a primera hora del matí.

La mesura, que va començar a aplicar-se en una vintena d’hospitals públics espanyols a finals de l’any passat, va arribar a l’Arnau al novembre.

Els pares tenen 72 hores per comunicar a l’hospital la intenció d’inscriure el nadó des d’all

Una portaveu del centre va afirmar que “encara és aviat per fer-ne una valoració”, ja que el servei es troba en fase de proves, però “sí que beneficia els pares perquè els estalvia el desplaçament al Canyeret”. El nou sistema no substitueix el vigent, de manera que el servei és voluntari. Els pares tenen un termini de 72 hores per comunicar a l’hospital la intenció d’inscriure el nadó des d’allà. Fora d’aquell termini, ja només pot fer-se presencialment al registre. L’Arnau atén una mica més de 2.500 parts a l’any.

Després d’aportar la documentació necessària, des de l’hospital es comunica la sol·licitud d’inscripció al Registre, cosa que estalvia el desplaçament. Posteriorment, el llibre de família queda automàticament actualitzat amb el certificat literal de naixement que rebran els progenitors per correu ordinari o electrònic i que podran imprimir i afegir al llibre de família si ja en disposen. En cas contrari, n’hi ha prou amb tenir el certificat, encara que si es desitja, els pares poden sol·licitar el llibre de família anant al Registre, si bé aquest document està previst que deixi d’expedir-se l’any 2017.

La resta de clíniques de Lleida ciutat no tenen encara activat aquest servei.

Vam ser dels primers a fer-ho i va ser molt pràctic

Carolina i Ramon són una parella lleidatana que van tenir el seu primer fill a l’hospital Arnau de Vilanova el passat 5 de desembre. El petit va nàixer de matinada i al migdia del mateix dia el pare va poder inscriure’l al Registre Civil des de l’hospital, sense cues ni desplaçaments. “No sabíem que podíem fer-ho, va ser una infermera la que ens va informar d’aquesta possibilitat”, va explicar la mare. El pare va reunir la documentació necessària i va baixar a admissions, on hi ha una màquina preparada per enviar la comunicació al Registre. “Ens van explicar que de moment estaven en fase de proves i que falta personal. De moment estan inscrivint fills de parelles espanyoles i casades, que són els que requereixen menys documentació”, van explicar. Ja a casa, van rebre un mail amb un enllaç amb què es van descarregar el certificat de naixement. “El vam imprimir i grapar al llibre de família i ja està, ens vam estalviar despertar-nos d’hora i les cues”, van afirmar. “És tercermundista que avui dia no es pugui demanar cita prèvia al Registre Civil”, segons ells.

tracking