SEGRE

HABITATGE CONSTRUCCIÓ

La construcció de pisos a Lleida no arranca i tanca el 2016 amb un 11% menys de projectes

Segons els visats del Col·legi d’Arquitectes, tot i que la caiguda va ser menor a la capital, del 6,7% || El sector constata que la millora no arriba, però preveu que el 2017 comenci a canviar la dinàmica

Una de les escasses noves promocions en obres, situada a Ciutat Jardí, el barri més dinàmic.

Una de les escasses noves promocions en obres, situada a Ciutat Jardí, el barri més dinàmic.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La construcció de nous habitatges a Lleida no va arrancar durant el 2016, malgrat que en el conjunt de Catalunya i Espanya el sector ja mira cap amunt. El nombre de nous projectes d’habitatges va baixar un 11% durant l’any passat a la província (de 319 a 284) i una mica menys a la capital, un 6,7% (de 178 a 166), segons les dades de visats del Col·legi d’Arquitectes, que mostren encara xifres d’activitat molt baixes.

No obstant, les perspectives estan canviant i els promotors confien que el 2017 sí que sigui un punt d’inflexió. “A Barcelona i Girona van molt bé, però aquí la millora no ens ha arribat encara. Es pot veure alguna promoció de pisos a Ciutat Jardí, però no més. Malgrat que alguna cosa comença a moure’s. Hi ha empreses que comencen a fer projectes i pot ser que el 2017 tornem a veure grues plantades, que ja és hora”, va afirmar la presidenta del gremi de promotors, Montse Pujol.

Amb tot, el sector preveu que aquesta millora se circumscrigui només a barris atractius de Lleida ciutat i alguna zona de segones residències com la Val d’Aran, però no a la resta de la demarcació.

El motiu per a aquesta millora és la falta d’oferta d’habitatge nou, que és generalitzat. “El mercat no respon al que la gent demana, perquè l’oferta nova que hi ha és molt residual o de pisos petits. Ara, la demanda és de pisos grans o cases adossades per a famílies que se’ls ha quedat petit el pis actual i que són prou solvents perquè els donin una hipoteca”, va assenyalar en aquest sentit Pujol.

Contrasta amb la millora de les vendes, basada sols en habitatge usatL’evolució a la baixa dels nous projectes contrasta amb les xifres de compravenda d’habitatge, que l’Institut Nacional d’Estadística va difondre aquesta setmana, i que en el cas de la província de Lleida mostren un augment de les vendes del 18% del gener al novembre del 2016. El motiu és que tres quartes parts de les vendes són de vivendes usades, sovint a molt baix preu procedents d’embargaments d’entitats bancàries. Han crescut un 22%, mentre que les de pisos nous només augmenten un 0,5% i amb xifres molt baixes. Amb tot, aquest creixement del mercat suposa un símptoma positiu de cara a la recuperació de la construcció. De fet, segons indica un estudi prospectiu sobre el sector immobiliari de l’Institut Coordenades de Governança i Economia Aplicada, s’espera que la compravenda d’habitatges augmenti un 9% enguany a Espanya i un 5% més l’any que ve, i per la seua banda la construcció creixerà un 8% el 2017 i un 11% el 2018.

tracking