SEGRE

TRIBUNALS SENTÈNCIA

Condemnat un arquitecte a pagar 191.000 € per insectes de la llana en una casa de fusta

L’habitatge va registrar una plaga d’arnes al cap de pocs mesos d’acabar les obres el 2012 a causa de la llana d’ovella que va utilitzar com a aïllant || La sentència l’obliga també a refer les parets

Vista de la façana de l’habitatge afectat, situat a la urbanització Vila Montcada.

Vista de la façana de l’habitatge afectat, situat a la urbanització Vila Montcada.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El jutjat de primera instància 8 de Lleida ha condemnat un arquitecte a pagar més de 191.000 euros als propietaris als quals va construir una casa de fusta sostenible a la urbanització Vila Montcada de Lleida el 2012 on al cap de pocs mesos va aparèixer una plaga d’insectes de la llana, que encara persisteix a dia d’avui. Segons la sentència, a les arnes s’afegeixen altres patologies en la construcció com inundacions al soterrani de l’habitatge i una deficient xarxa de desaigüe, la qual cosa ha provocat greus desperfectes a la casa.

Els demandants van anar als tribunals arran de les mesures ineficaces que proposava l’arquitecte, Josep Bunyesc, per solucionar aquests problemes, sobretot la plaga d’arnes que fa gairebé inhabitable l’habitatge des de fa anys. Els informes pericials constaten l’existència de desenes d’aquests insectes per totes les habitacions de la casa. La resolució considera provat que l’origen de les arnes és la llana d’ovella que es va utilitzar com a aïllant tèrmic de la vivenda, un mètode més sostenible per retenir la calor. Tanmateix, la sentència assenyala que aquesta llana era defectuosa i en considera responsable l’arquitecte superior, ja que no va verificar-ne la qualitat. La construcció de l’habitatge va acabar el juliol del 2012 i al cap de pocs mesos van aparèixer les arnes, que persisteixen en l’actualitat. Així mateix, des del juliol del 2013 es registren una sèrie d’inundacions al soterrani després d’episodis de pluja i s’aprecia la falta del desaigüe per evacuar les aigües pluvials, carències que la magistrada atribueix a males decisions de l’arquitecte.

La jutge considera que l’arquitecte no va verificar la qualitat de la llana usada com a aïllant de la casa

Per tot plegat, la jutge imposa a l’acusat la reparació total de l’habitatge, que es basa en la restitució de l’aïllant utilitzat a les parets, una factura que ascendeix a 144.936 euros, a banda d’altres conceptes que eleven la responsabilitat civil a més de 191.000 euros.

Durant el temps que durin les obres, dos mesos, els propietaris hauran d’abandonar la casa, despeses d’allotjament i de pàrquing que la magistrada carrega a l’arquitecte i que xifra en més de 6.000 euros, així com 11.600 euros per la contractació d’un vigilant nocturn que vetlli pels béns que quedin a l’interior.

Així mateix, l’arquitecte ha de fer-se càrrec de les costes, que se li imposen amb temeritat, així com a les de l’arquitecte tècnic i a la constructora, que queden absolts.

Pagament per danys morals i dos mesos d’hotel durant les obres La magistrada considera que l’arquitecte, a més de sufragar els costos de reparació de l’habitatge, també ha d’indemnitzar amb 21.000 euros els amos de l’habitatge, representats per l’advocat Ignacio Sáenz de Buruaga (que va declinar fer comentaris), pels danys morals soferts.

> Consultar l'espai Més informació, a la columna lateral

tracking