SEGRE

IMPOSTOS TRIBUNALS

Set sentències anul·len la plusvàlua a Lleida al no haver-hi guany al transmetre la finca

Les resolucions, que són fermes, donen validesa a informes pericials que acrediten la pèrdua de valor || La crisi n’ha disparat els casos, però la Paeria, que diu complir la llei, els gira igualment el rebut

Set sentències anul·len la plusvàlua a Lleida al no haver-hi guany al transmetre la finca

Set sentències anul·len la plusvàlua a Lleida al no haver-hi guany al transmetre la finca

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El jutjat contenciós administratiu de Lleida ha anul·lat la plusvàlua municipal en almenys set casos l’últim any, al considerar que el seu cobrament no està ajustat a dret perquè no hi va haver increment de valor de la finca. Es tracta d’una problemàtica que ha anat a més durant els últims anys, amb la forta caiguda del preu de l’habitatge i el sòl com a conseqüència de la crisi immobiliària, combinat amb el fort augment dels valors cadastrals arran de la revisió el 2005.

Aquest fet provoca una situació fins ara insòlita: que un habitatge comprat, per exemple, el 2006 i venut o heretat el 2015 no generi un increment patrimonial, sinó pèrdues. En aquests casos, l’ajuntament, que assegura complir estrictament la llei estatal, gira igualment el rebut.

La Justícia estima que si no hi ha increment de valor no pot aplicar-se el càlcul de l’impost

La situació afecta també les dacions en pagament de bancs per saldar un crèdit, ja siguin a càrrec de particulars com de promotors.

Les sentències, que citen jurisprudència del Tribunal Superior de Justícia i són totes fermes, abunden en el mateix argument: no poden aplicar-se les regles per al càlcul de l’impost que preveu la llei –basat en els valors cadastrals– quan no hi ha increment patrimonial.

“La pedra angular de la qüestió és, com en tot tribut, el fet imposable, i aquest és l’increment de valor que es posa de manifest en una transmissió. Si no hi ha increment de valor, gravar amb independència d’això suposaria inventar un impost, pervertint la regulació”, resa una de les sentències. No obstant, aquest criteri no s’aplica de manera automàtica, sinó que és necessari provar que no existeix aquest increment patrimonial, per exemple aportant un informe pericial que provi que el preu de venda es correspon amb el valor de mercat i que és inferior al del moment de la compra.

En el cas que no quedi acreditat, es dóna per bona la liquidació practicada pel consistori. Els imports de les plusvàlues anul·lades són molt variables en funció del cas.

En una de les sentències perdudes per la Paeria, datada el passat dia 21 de juliol, l’empresa Vivendes i Esplais SL evitarà el pagament de la liquidació de la plusvàlua per un import total de 126.288,78 euros per la venda d’una finca a Lleida a Cimalsa. En altres casos, les xifres de les plusvàlues són molt inferiors.

Els últims tres exercicis, la Paeria ha anat rebaixant els valors cadastrals a efectes de la plusvàlua, fet que, amb l’estabilització del mercat immobiliari, farà que aquesta problemàtica vagi anant a menys. Així, el 2015 els valors es van rebaixar un 17%; el 2016, un 18%, i aquest any, un 8% més.

La Paeria veu necessari un canvi de la llei, que és estatalL’ajuntament de Lleida va remarcar ahir que està obligat a liquidar les plusvàlues tal com diu la llei d’Hisendes Locals i que “no pot deixar de fer-ho ni fer-ho de cap altra manera”. En els casos en els quals hi ha una resolució judicial ferma que anul·la o modifica les liquidacions, es compleix la sentència i es retornen els diners si així correspon, va afegir. “El tema de fons, la resolució del qual no depèn de l’ajuntament, és una regulació de l’impost de plusvàlua que de vegades no resulta adequada a la realitat d’un mercat immobiliari quan els preus baixen. La solució és una modificació de la llei”, afirma la Paeria.

tracking