SEGRE

CONSTRUCCIÓ

L'obra pública dels ajuntaments a Lleida cau un 79 per cent i la de l'Estat, un 65 per cent

Durant el 2016, un any després de les municipals, els ens locals van reduir la inversió i l’estatal és residual || En conjunt, la contractació baixa un 7%, al passar la Generalitat d’invertir 3,6 a 61 milions

Obres de construcció del nou edifici de Veterinària, una de les que va licitar la Diputació el 2016.

Obres de construcció del nou edifici de Veterinària, una de les que va licitar la Diputació el 2016.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La licitació d’obres públiques per part de les corporacions locals de Lleida va caure un 79% durant el 2016, un any després de les eleccions municipals. Segons les dades de la Cambra Oficial de Contractistes d’Obres de Catalunya (CCOC), la inversió d’ajuntaments, consells comarcals i Diputació durant el 2016 va ser (sense tenir en compte l’IVA) de 15.915.515 euros, gairebé una cinquena part dels 74,8 milions d’un any abans. De fet, només en el segon trimestre del 2015, quan hi va haver la campanya electoral i les eleccions, es van licitar obres per valor de 60,9 milions d’euros, quatre vegades més que en tot el 2016. També la inversió de l’Estat a Lleida (inclou organismes com Adif, Renfe o Correus) va caure amb força durant l’any passat, coincidint amb l’absència de nou govern, i ja és gairebé residual. Va passar de 7,02 milions el 2015 a només 2.465.491 euros l’any passat. En canvi, la Generalitat va augmentar sensiblement la contractació d’obres, que es trobava a un nivell molt baix. Així, el 2016 va licitar contractes per un import de 61,1 milions d’euros, 44 dels quals en l’últim trimestre de l’any, motivats principalment per la construcció del túnel de Tres Ponts a la C-14 (38 milions d’euros). La xifra contrasta amb els 3,59 milions del 2015 i es troba també per sobre dels 28,4 milions licitats el 2014 per la Generalitat. Globalment, la licitació d’obra pública a Lleida durant l’any passat va baixar un 7%, de 85 a 79 milions d’euros.

La CCOC, que agrupa les principals empreses del sector a Lleida, afirma que la licitació d’obres segueix en nivells “històricament baixos”, després de caure un 2% el 2016 a Catalunya, fins als 1.130,5 milions d’euros. Creix la inversió en edificació un 6%, però baixa l’obra civil (-6%).

Els contractistes d’obres alerten dels perjudicis de la baixa activitat i demanen planificar a 15 anys vista

Aquesta organització empresarial va criticar que la baixa inversió en obra pública perjudica la competitivitat de les empreses i la qualitat de vida dels ciutadans, i va lamentar que les administracions “no aprofiten l’elevat retorn econòmic i social” que genera l’obra pública pels seus efectes multiplicadors econòmics i socials i de generació d’ocupació, la qual cosa pot acabar provocant la pèrdua del coneixement acumulat a les empreses del sector.

El sector reclama una planificació d’infraestructures a deu o quinze anys vista, al marge de les conjuntures electorals, i un nivell d’inversió pròxim als 5.000 milions d’euros, gairebé cinc vegades més que ara. El president del Gremi de Constructors de Lleida i de la Coell, Josep Maria Gardeñes, va eludir fer declaracions ahir sobre aquest tema.

“La situació és insostenible i el 2017 pinta pitjor” El president de la Federació de Gremis de la Construcció de Lleida i de la Coell, Josep Maria Gardeñes, va assegurar ahir que la situació del sector és “desesperant”, perquè no es veu una millora després d’una dècada de caigudes i amb un nivell d’activitat inferior al dels anys noranta. “Moltes empreses han tancat i és qüestió de temps que d’altres ho facin, la situació és insostenible. Les perspectives per al 2017 són encara pitjors pels indicadors que tenim de producció de formigó i consum de ciment”, va dir Gardeñes, que va demanar una aposta per potenciar l’activitat econòmica.

tracking