SEGRE

COMERÇ

Prohibiran repartir gratis bosses de plàstic i apujaran les que es cobren

El Govern vol prohibir-ne el repartiment gratuït el 2018 i encarir a 10 cèntims les que es cobren || La Generalitat preveu vetar ja que es lliurin sense cost

Un client recull la seua comanda en un establiment de Lleida que ja cobra les bosses que reparteix.

Un client recull la seua comanda en un establiment de Lleida que ja cobra les bosses que reparteix.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’augment de la conscienciació mediambiental ha fet que el repartiment gratuït de bosses de plàstic als clients a les botigues vagi clarament en descens en els últims anys, tot i que encara n’hi ha algunes, sobretot al petit comerç, que continuen facilitant-les sense cap cost. Als supermercats i grans superfícies és habitual cobrar-les, encara que a baix preu (entre 2 i 5 cèntims les petites i fins a 10 les grans). No obstant, la legislació s’endurirà ben aviat, la qual cosa suposarà la prohibició total del repartiment gratuït i l’encariment de les que es cobren.

Així, la llei d’acompanyament dels pressupostos de la Generalitat –encara pendent d’aprovació– modifica la llei reguladora de residus per prohibir expressament l’entrega gratuïta de bosses de qualsevol tipus de material plàstic. A més, el ministeri d’Agricultura, que gestiona l’àrea de Medi Ambient, ha redactat un projecte de reial decret que no només prohibeix les bosses de plàstic gratuïtes a partir del pròxim 1 de gener, sinó que també fixa el preu mínim que les botigues han de cobrar per les que entreguin. Aquest preu haurà de ser entre 10 i 15 cèntims per bossa (segons el gruix) per a les no compostables, que són les més habituals, mentre que les compostables seran més assequibles i costaran entre 5 i 10 cèntims, i les oxodegradables, més gruixudes, 30 cèntims.

Entre el 2009 i el 2012, l’ús de bosses per càpita a l’any va baixar de 327 a 156, però ha d’arribar a 40 el 2025

L’única excepció són les bosses molt lleugeres que s’utilitzin com a envàs primari per a aliments a granel. Es preveu aplicar multes per l’incompliment d’aquests preceptes i també es contempla que les bosses hauran d’incorporar informació sobre el contenidor on s’han de tirar.

Aquests canvis obeeixen al compliment d’una directiva europea del 2015 que obliga a reduir el consum d’aquest producte fins a un màxim de 90 bosses per persona i any al final del 2019 i a 40 el 2025. Fins ara, tot es basava en recomanacions, com per exemple les impulsades per la Generalitat amb el pacte per la bossa que va entrar en vigor l’any 2009. Aquests acords han permès rebaixar substancialment el consum de bosses per càpita, que a Catalunya va baixar de 327 el 2009 a 156 el 2012. Encara queda, doncs, molt camí per recórrer per arribar als objectius fixats per la UE.

Guardó a la Paeria per la recollida de cartró i paper

L’Associació Espanyola de Fabricants de Pasta, Paper i Cartró (ASPAPEL) ha concedit a la Paeria tres Ocellets de Paper Blaus, el màxim guardó amb què es fa un reconeixement a les entitats locals per la gestió excel·lent de la recollida selectiva de paper i cartró. En concret, aquesta patronal reconeix el bon funcionament del sistema de recollida implantat per als establiments comercials.

Entre els criteris que ASPAPEL té en compte per a l’entrega dels premis, hi ha el tipus de desplegament de contenidors, la ràtio per habitants, la freqüència en la recollida i les tones anuals.

La Paeria va recordar ahir que ha fet una aposta important per a la millora de la recollida selectiva mitjançant la implantació d’un sistema porta a porta en grans productors i la renovació de contenidors, agrupant-los en illes que inclouen totes les fraccions, cosa que facilita el reciclatge a l’anar a tirar les escombraries.

Els comerciants, a l’espera que es materialitzin els canvis El comerç de Lleida està a l’espera que es concreti la prohibició del repartiment gratuït de bosses, que veuen com a inevitable. “Estem a l’expectativa, però no és un tema que ens preocupi. Ara també hi ha cada vegada més sensibilitat mediambiental. L’encariment el veiem més com una mesura dissuasiva i per conscienciar els clients que portin la seua pròpia bossa”, va afirmar Maria Rosa Armengol, de la Fecom. Per la seua part, Manel Llaràs (Pimec Comerç) va apuntar que haurien preferit l’autoregulació, però que entenen que es prohibeixi el repartiment gratuït, ja que no s’aconsegueix l’objectiu fixat. No obstant, Pimec no és partidària d’encarir les bosses.

Un client recull la seua comanda en un establiment de Lleida que ja cobra les bosses que reparteix.

Un client recull la seua comanda en un establiment de Lleida que ja cobra les bosses que reparteix.

tracking