SEGRE

SANITAT EQUIPAMENTS

Salut veu “algun risc” per al nadó al donar a llum a la banyera de l'Arnau

En defensa l’ús durant el temps de dilatació de la mare per alleujar el dolor

La banyera d’hidroteràpia de l’Arnau es va inaugurar el 2009.

La banyera d’hidroteràpia de l’Arnau es va inaugurar el 2009.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La banyera per a parts naturals de l’Arnau de Vilanova instal·lada el 2009 s’utilitza molt poc i, a més, tan sols durant el temps de dilatació de la mare i no durant el naixement del nadó, “per risc d’ofec”. Així ho reconeix el departament de Salut, que afirma que “la banyera la utilitza la mare a les primeres fases del part, amb l’objectiu de millorar el confort i reduir el dolor, fins que la llevadora constata la culminació del període de dilatació”. Aleshores, afegeix, “és traslladada fora de la banyera per al part, ja que si el nadó fos expulsat dins de la banyera, encara que seria mínim, hi podria haver algun risc d’ofec”.

En una resposta parlamentària a una pregunta de C’s, el conseller de Salut, Antoni Comín, indica que “el mètode d’hidroteràpia a l’Arnau no inclou l’assistència d’expulsió a l’aigua, a causa que no es disposen de prou estudis que permetin garantir la seguretat necessària per a l’execució d’aquesta fase”. Especifica així mateix que la banyera s’utilitza a demanda de la mare i que no hi ha reclamacions en la unitat d’atenció a l’usuari per no haver satisfet una petició.

Dels 13.012 parts que hi va haver a l’Arnau de Vilanova entre el 2012 i el 4 de novembre del 2016, 2.610 van ser per cesària i 10.402, naturals.

D’aquests últims, en 52 casos la mare va fer servir la banyera d’hidroteràpia, la qual cosa representa un exigu 0,49% de tots els parts naturals. En concret, l’any 2012 es va utilitzar en catorze ocasions, en sis el 2013, en vuit el 2014, en disset el 2015 i en set el 2016.

tracking