SEGRE

ENTREVISTA JUSTÍCIA

«Tancar la Model assegura la millora i continuïtat de la presó de Lleida»

Adrià Comella / Secretari general de la conselleria de justícia❘.

Aquest lleidatà, que és l’encarregat de dirigir la gestió de la clausura de la històrica presó de Barcelona, considera que aquesta mesura beneficiarà el conjunt del sistema penitenciari de Catalunya

«Tancar la Model assegura la millora i continuïtat de la presó de Lleida»

«Tancar la Model assegura la millora i continuïtat de la presó de Lleida»

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Ha anunciat el tancament de la Model per al juny. Es coneix ja la data exacta?

El dia exacte no, però ens faria il·lusió que més o menys coincidís amb el 9, ja que va ser inaugurada aquell dia el 1903.

Un centenar de reclusos seran traslladats a Lleida. Quants n’han vingut ja?

N’han arribat alguns, entre quinze i divuit, i el trasllat quedarà completat al setembre.

També han anunciat un pla de xoc per millorar el Centre Penitenciari de Ponent. Per on començarà?

Hi ha prevista una inversió de 3,5 milions en quatre anys. Per a enguany tenim planificades actuacions per valor de mig milió per abordar tot el que la direcció de Ponent i del centre obert ha identificat com a més deteriorat i urgent.

I què és el més urgent?

Qüestions de vigilància, de temes de càmeres de seguretat i de control d’accessos. Més que posar més càmeres, és modernitzar el sistema que les controla. També controls d’accés i vigilància perimetral i canviar el grup electrogen. A més, renovarem tot el mobiliari del menjador i de les sales de dia i adequarem les cuines. El centre ha anat perdent població reclusa i els funcionaris m’havien plantejat en alguna reunió el seu temor d’un possible tancament, ja que a més està ubicat en un lloc urbanísticament desitjable. El tancament de la Model els dóna tranquil·litat perquè com que vindran més interns se’n garanteix l’activitat. A més, a part dels cent interns vénen quaranta-dos funcionaris. El tancament de la Model té un efecte positiu per a Lleida, perquè tindrà més presos que ara i n’hi haurà uns 640, amb la qual cosa estarà al seixanta-dos per cent de la seua capacitat.

La previsió és anar mantenint aquest nombre de reclusos?

Sí. Fem una inversió durant 4 anys per equipar correctament el centre i treballem amb la idea que tingui continuïtat, perquè a Ponent també treballen uns 400 funcionaris de presons, molt experts i implicats. El tancament de la Model garanteix la continuïtat del servei a Lleida i la seua millora. A la gent no li agrada veure una presó, però és socialment necessària i si està ben gestionada i té vocació de reinserció és important per a la seguretat del seu entorn i genera llocs de treball.

Hi ha possibilitats d’ampliar l’activitat del Centre d’Iniciatives per a la Reinserció [CIRE] a Lleida?

El taller de Raimat fabrica gran part del mobiliari del CIRE i la idea és anar renovant contractes i buscar noves activitats de negocis. Fins ara s’ha prioritzat que els interns tinguessin activitat, independentment del seu valor afegit. Nosaltres plantegem poder tenir activitat amb un impacte econòmic important, perquè aquest fet permet que els interns puguin tenir sous millors i, el més important, que facin treballs que els facilitin una inserció laboral tan bon punt hagin sortit de la presó. No pretenem competir amb coses ja cobertes per la iniciativa privada, sinó fer-ne d’altres que per a aquesta són menys rendibles.

Què suposa dirigir un procés com el tancament de la Model?

Tancar la Model exigia quatre coses. Una és tenir una idea clara de com fer-ho. Fins fa un any sempre s’havia pensat que només era possible quan estiguessin construïdes les noves presons de Barcelona. Nosaltres ens vam adonar que amb un volum de població penitenciària lleugerament a la baixa i l’obertura de Mas d’Enric a Tarragona la podíem tancar sense els altres centres. A més, per construir noves presons cal tenir els solars, i això passa per un conveni amb l’ajuntament que vam signar el dia 10 de gener, mitjançant el qual ens cedeix dos solars i nosaltres li donem el de la presó de la Trinitat i es valora el solar de la presó de dones de Wad-Ras en uns 30 milions per la seua edificabilitat. Podem tancar la Model sense els centres nous i, alhora, tenir solars i disponibilitat econòmica per iniciar obres. També suposa moltíssima gestió: unes 500 variables que cada setmana revisem trenta persones que em toca liderar com a secretari general. El quart element és el consens amb els treballadors i entitats i col·lectius vinculats a la presó. Estem molt satisfets perquè hem firmat un acord amb els sindicats. El conseller ha firmat ja l’ordre del tancament i dimarts, l’acord amb els sindicats anirà a l’Executiu i el conjunt del Govern aprovarà la clausura de la Model. S’ha resolt el concurs de trasllat de personal i tots els interins desplaçats seran recol·locats, no s’acomiada ningú. A partir d’ara, el sistema penitenciari català tindrà un marc de molta estabilitat per als propers anys.

Així, entén que el tancament beneficia la resta de presons.

Amb tota seguretat. Que no hi hagi acomiadaments no és només una qüestió de voluntat laboral, sinó que hi havia necessitat de dotar millor alguns centres. Tancar un centre sense acomiadar cap dels seus 513 empleats permet revertir retallades.

tracking