SEGRE

COMERÇ MEDI AMBIENT

En vigor sense previ avís a les botigues la prohibició de donar bosses de plàstic gratis

Des d’ahir està vetat, però la majoria dels comerços ho desconeix || Encara que la multa és de 400 a 4.000 €, la Generalitat deixarà un marge de tolerància d’uns mesos i prepara una campanya informativa

Un establiment de l’Eix Comercial entregant ahir una bossa a una clienta encara de forma gratuïta.

Un establiment de l’Eix Comercial entregant ahir una bossa a una clienta encara de forma gratuïta.LLEONARD DELSHAMS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Ahir va entrar en vigor oficialment la prohibició de repartir bosses de plàstic gratuïtes en qualsevol punt de venda de Catalunya, sense que hi hagi hagut abans una notificació prèvia a les botigues, que majoritàriament desconeixien ahir aquesta mesura. “No ens han dit res, nosaltres no les cobrem”, van explicar en una botiga de l’Eix. “No hem rebut cap informació. Sabia allò dels supermercats, però no a la resta de les botigues”, van confirmar en un altre establiment que ahir també continuava donant-les sense cost.

La mesura es va publicar dijous al DOGC, dins de la llei d’acompanyament als Pressupostos, que, a més, és especialment confusa. “Se sabia des de fa temps que la mesura havia d’arribar i s’ha fet molta conscienciació, però s’ha aplicat d’un dia per l’altre. Hem protestat, perquè hi havia el compromís de repartir cartells des de l’Agència Catalana de Residus per penjar-los a les botigues abans que entrés en vigor”, va explicar la secretària general de la Federació de Comerç, Maria Rosa Armengol. Actualment, va afegir, el repartiment de bosses de plàstic gratis segueix sent molt majoritari fora del sector de l’alimentació, encara que també hi ha algunes botigues, en especial de roba, que les donen de paper i no estaran afectades.

Les bosses han de vendre’s com un producte més i no poden ser gratis, però no se’n fixa el preu

La conselleria de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat va assegurar que la campanya informativa començarà d’aquí a uns dies i se centrarà, sobretot, en els cartells. Es donarà un “cert marge temporal, d’uns mesos”, perquè les botigues s’hi adaptin. El compliment d’aquesta disposició es comprovarà en les inspeccions que ja es fan a les botigues. Si hi ha incompliment, s’aplicarà el règim sancionador de la llei de Residus, amb multes de 400 a 4.000 euros per a les faltes lleus. Tanmateix, l’objectiu, va remarcar la conselleria, no és sancionar els incompliments, sinó “conscienciar que la bossa té un preu”.

tracking