SEGRE

POLÍTICA PLE

La Paeria aprova les factures pendents i, per tercera vegada, el vial d’accés a Torre Salses

Només el govern i C’s voten a favor del reconeixement de crèdit d’1,5 milions, PDeCAT i PP s’abstenen i la resta hi diu ‘no’ || Larrosa atribueix el veto a aquesta àrea comercial a interessos en una altra

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La liquidació del pressupost del 2016 amb un superàvit de 5,1 milions i el reconeixement de factures pendents per 1,5 es va aprovar ahir en el ple de la Paeria amb el suport del govern socialista i C’s. Es van abstenir PDeCAT i Unió i PP “perquè puguin cobrar els proveïdors”, i ERC, Crida i Comú hi van votar en contra. El PDeCAT creu que s’han vulnerat normatives i acords de l’any passat, quan es va reprovar la gestió econòmica municipal. Aquest argument va utilitzar també ERC, que va incidir que l’incompliment de municipalitzar la zona blava ha suposat un “sobrecost de 600.000 euros per a aquest any”. La Crida va dir que hi votava en contra “per filosofia” i va defensar que el reconeixement de crèdit hauria de ser per a “emergències socials”, i el Comú va apostar que es podrien augmentar partides durant l’any per pagar factures i no esperar el següent. C’s va dir no estar “absolutament satisfet” amb la gestió econòmica, però és “moderadament optimista”, i el PP va argumentar la seua abstenció dient que “s’han fet les coses mitjanament bé”, encara que va acusar el govern de fer “màgia” i tenir superàvit al no executar inversions previstes. ERC va apuntar que hi ha romanent “perquè no vinguin els Montoro boys a intervenir-nos”.

Així mateix, es va aprovar per tercera vegada el canvi del Pla General per modificar el traçat del vial cap a Torres Salses i el conveni amb Eurofund, que projecta una gran àrea comercial a la zona, amb els vots de PSC, C’s i PP. La resta de l’oposició hi va votar en contra, al veure interessos privats i un perjudici per al petit comerç. El PDeCAT va qüestionar l’eficàcia de la compravenda de finques per Eurofund al “tenir el contracte pàgines en blanc” i la seua solvència, al dir que té un capital social de només 3.000 euros. També veu “clàusules no ajustades a dret” en el conveni. “Veiem greus irregularitats a l’expedient”, va remarcar, i va augurar un contenciós administratiu. ERC i Crida van destacar “que hi ha interessos privats per sobre dels públics” i el Comú, un “pelotazo urbanístic”. L’edil d’Urbanisme, Fèlix Larrosa, va atribuir el “veto sistemàtic a desenvolupar el SUR 42 a interessos a desenvolupar-ne un altre”, en referència velada al SUR 5 (Copa d’Or), i va apuntar que en molts altres projectes hi ha “participació privada”.

D’altra banda, la Crida va rebutjar el pla estratègic de subvencions al teixit comercial (substitueix els microcrèdits) perquè no explicita discriminació positiva a certs col·lectius.

El govern del PSC, C’s i PP van votar en contra de l’adhesió de la Paeria al Pacte Nacional pel Referèndum, de donar suport a un referèndum “amb o sense acord amb l’Estat espanyol” i de rebutjar les sentències que inhabiliten Artur Mas, Irene Rigau, Joana Ortega i Francesc Homs pel 9-N. La resta van votar-hi i fins i tot l’edil de l’extinta Unió, Paco Cerda, va dir: “Jo vull votar.” El PDeCAT va considerar que “el món municipal no ha de quedar al marge del procés”, ERC i el Comú van denunciar “judicialització de la política” i la Crida va advocar per la “desobediència”, mentre que el PP va negar que els independentistes vulguin realment diàleg i C’s veu una “cortina de fum per tapar irregularitats”. El PSC va subratllar que “els càrrecs electes no poden incomplir la llei”. També va ser vetada la moció d’ERC que propugna la sobirania energètica pel rebuig del PSC, C’s i PP. Els mateixos grups van avalar el trasllat de l’OMAC a la seu de la Coell, a la rambla Ferran. La resta dels grups hi va votar en contra, al preferir descentralitzar-la als barris, augmentar el personal i perquè veien car el lloguer, que suposarà pagar mig milió en deu anys. El PDeCAT va advertir que el Tribunal de Comptes podria intervenir si considera, com apunta el grup, que el preu està “fora de mercat”.

Al final del ple, en resposta a una pregunta d’ERC sobre el cas Catalunya Caixa i la Llotja, Ros va qualificar l’operació de venda del solar annex d’“excel·lent”. D’altra banda, va confirmar contactes amb operadors comercials per obrir a Lleida.

Demanen destituir Mariano Gomà per sexistaDones Lleida va desplegar una pancarta per reclamar la destitució de Mariano Gomà, president de Societat Civil Catalana, del consell municipal de patrimoni per comentaris sexistes (un tuit contra l’edil de la CUP Anna Gabriel). L’alcalde va dir després en resposta a la Crida que no el destituirà.

L’edil d’Economia, Montse Mínguez, amb Joan Vilella (PP) i Toni Postius (PDeCAT) abans del ple.

L’edil d’Economia, Montse Mínguez, amb Joan Vilella (PP) i Toni Postius (PDeCAT) abans del ple.MAGDALENA ALTISENT

L’edil d’Economia, Montse Mínguez, amb Joan Vilella (PP) i Toni Postius (PDeCAT) abans del ple.

L’edil d’Economia, Montse Mínguez, amb Joan Vilella (PP) i Toni Postius (PDeCAT) abans del ple.MAGDALENA ALTISENT

tracking