SEGRE

PRESONS REORGANITZACIÓ

Traslladats a Lleida 72 presos en dos mesos pel tancament de la Model

Del centenar previst pel departament de Justícia per la reestructuració a les presons catalanes || El Centre Penitenciari Ponent acull actualment 630 interns

Vista aèria del Centre Penitenciari Ponent.

Vista aèria del Centre Penitenciari Ponent.ITMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’imminent tancament de la presó Model de Barcelona ja ha suposat l’arribada de 72 reclusos en tot just dos mesos al Centre Penitenciari Ponent procedents de presons de la província de Barcelona. El departament de Justícia va anunciar un procés de reorganització d’interns a les presons catalanes, entre les quals la de Ponent, amb el tancament definitiu de la històrica presó barcelonina previst per al juny. Per a Lleida, va fixar l’arribada d’un centenar de presos.

El primer moviment en aquesta reorganització ha estat el de traslladar gradualment interns que fins ara estaven a Brians 1 i Brians 2 a altres presons, entre les quals la lleidatana. Amb el tancament de la Model, és la presó de Brians 1 la que acull els presos preventius de tota la província de Barcelona, la qual cosa, al seu torn, provoca un efecte dòmino en la resta de centres penitenciaris catalans. D’aquesta forma, amb l’arribada d’aquests 72 interns, la presó de Lleida torna a superar la xifra de 600 reclusos.

Lleida va assolir a començaments d’any el mínim històric pel trasllat d’interns a Tarragona

El centre lleidatà acull actualment 630 persones privades de llibertat, segons les últimes dades del departament (19 d’abril), lluny del mínim històric a què es va arribar a començaments d’any, amb 572. Aquest mínim es va assolir a causa del trasllat durant l’any passat d’un centenar d’interns a la nova presó Mas d’Enric de Tarragona. S’ha de recordar que la presó de Lleida acollia des de feia anys presos tarragonins per la falta d’espai a l’antiga presó d’aquella ciutat, que únicament tenia capacitat per allotjar aproximadament 200 persones i que ara ha estat habilitada com a centre obert.

La nova arribada d’interns a Lleida també va lligada al pla de xoc anunciat per Justícia, que preveu una inversió de 3,5 milions d’euros en la presó de Ponent i el Centre Obert de Lleida i la dotació de 42 funcionaris més, trenta per a la presó de Ponent i dotze per al Centre Obert.

Les dones només representen el 3,4% de la població reclusa Les dones només representen un 3,4 per cent del total de població reclusa del Centre Penitenciari Ponent. Concretament, de la xifra total de 630, només hi ha 22 dones, de les quals únicament una està empresonada preventivament (pendent de judici). Aquesta xifra representa un 8,3 per cent menys de dones lleidatanes privades de llibertat que fa un any. Del total d’homes que estan empresonats (608), n’hi ha 551 que compleixen condemna davant dels 79 que estan pendents de judici. Per la seua banda, un total de 404 condemnats lleidatans estan complint mesures penals alternatives a la presó. La majoria d’ells, un total de 333 persones, han de fer treballs en benefici de la comunitat, segons les últimes dades facilitades pel departament de Justícia.

tracking