SEGRE

UNIVERSITAT

Una estudiant de la UdL, sense beca per 55 € a causa del pla Pive

Una estudiant de Medicina de la UdL veu denegada la sol·licitud perquè la seua mare va rebre 1.500 € de l’Estat per canviar-se el cotxe || S’ha quedat sense un ajut que es podria acostar als 4.000 €

La jove, al seu domicili de San Fernando (Cadis), amb la resolució.

La jove, al seu domicili de San Fernando (Cadis), amb la resolució.ANTONIO J. CAMPOS/ANDALUCÍA DIRECTO

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una estudiant gaditana de 18 anys de la Universitat de Lleida (UdL), Raquel Muñoz Páez, s’ha quedat sense beca per estudiar el primer curs de Medicina a Lleida perquè la seua mare va rebre una ajuda del pla Pive per a la renovació del cotxe el 2015.

Els 1.500 euros que va cobrar aleshores per entregar el cotxe vell han fet que la unitat familiar (és viuda) superi el màxim de guanys patrimonials i rendiments del capital mobiliari, fixat en 1.700 euros. El supera, concretament, en 55,48 euros i, malgrat que compleix els requisits acadèmics i el requisit econòmic general relatiu a la renda, no tindrà aquest any ajut a l’estudi, que es podria haver atansat a uns 4.000 euros.

La mare de l’afectada critica que “una ajuda de l’Estat faci perillar els estudis de la meua filla”

“Em sembla indignant que per adquirir un cotxe amb una ajuda de l’Estat mínima posi en risc els estudis de la meua filla”, va explicar Rosa Páez, mare de l’afectada. “Que una cosa que t’ofereix l’Estat després et tregui el benefici de beca és molt fort. Ho he volgut denunciar perquè se sàpiga, que aquests beneficis després surten molt cars”, va afirmar aquesta mare, que aquest dijous també va fer pública aquesta situació en un programa de Canal Sur. “Si ho arribo a saber hauria venut el cotxe vell a algun particular en lloc d’agafar l’ajuda i posar en perill la seua carrera”, va afegir.

Raquel, que va aconseguir un 12,23 de nota a selectivitat va venir a Lleida al no obtenir plaça a Medicina més a prop de casa. Havia tingut beca ja durant el Batxillerat i comptava que seguiria tenint una ajuda, per sufragar l’estada en un pis de lloguer a més de 1.100 quilòmetres de la seua llar i a atendre el pagament de la matrícula a partir de l’any que ve (ara gaudeix de matrícula d’honor), ja que a Lleida i la resta de Catalunya les taxes costen el triple que a Andalusia.

“Si arribem a saber que no tindria beca no hauria anat a Lleida, s’hauria plantejat fer un cicle formatiu abans de començar la carrera. Ningú ens va dir res”, va lamentar la mare. La falta d’aquest ajut a l’estudi farà que l’economia d’aquesta família andalusa vagi molt justa aquest any, encara que esperen que el curs vinent Raquel pugui tornar a tenir beca.

Normativa

  • Requisits acadèmics. Cal matricular-se del mínim de crèdits que exigeix la convocatòria i haver obtingut almenys un 5,5 en la fase general de la prova de selectivitat (per a la beca de matrícula) o un 6,5 (per a la resta d’ajuts). A partir de segon curs, s’exigeix haver aprovat entre un 65 i un 100% dels crèdits matriculats en el curs anterior.
  • Requisits econòmics. Es consideren els ingressos de l’exercici fiscal anterior a l’inici del curs. Els llindars varien segons el nombre de membres de la unitat familiar i els ajuts a obtenir. Per a una família de quatre persones que vulgui obtenir la beca de matrícula, la de residència i la quantia variable, la família no pot ingressar més de 36.421 € a l’any. A més, els rendiments nets del capital mobiliari més els guanys patrimonials de la unitat familiar no poden superar els 1.700 €.
  • Quantia de les beques. La beca de matrícula cobreix els crèdits matriculats per primera vegada. Hi ha una quantia fixa associada a la residència de l’estudiant durant el curs (si és fora del domicili familiar) de 1.500 € i una altra quantia fixa de 1.500 € per a les rendes més baixes. A més, hi ha una altra quantia variable amb un import que depèn de la nota mitjana de l’expedient i de la renda familiar.

Un altre estudiant es va quedar sense ajut per només un euro a Màlaga El passat mes de gener va transcendir un cas molt similar al d’aquesta estudiant, tot i que la quantitat per la qual el becari va superar el llindar va ser encara menor, un sol euro. Li va passar a un estudiant malagueny de Formació Professional, Cristian Postigo. El seu pare, un paleta a l’atur, va rebre una ajuda del pla Pive i el guany patrimonial resultant va fer que superés el llindar legal per 1,04 €. El fill va perdre per aquesta raó un ajut de 2.500 euros, tot i tenir un expedient d’excel·lent. Aquest cas va posar de manifest les deficiències en els requisits dels ajuts, ja que aquesta família tenia ingressos molt baixos, 8.500 € anuals per a una família de tres membres, però es va quedar sense beca.

tracking