SEGRE

ESTABLIMENTS SEGURETAT

El comerç demana penes més altes o treballs comunitaris davant l'augment dels robatoris

El col·lectiu de joiers exigeix reformar el Codi Penal, una demanda que rep el suport de la Fecom

El president del JORGC, el lleidatà Àlex Riu, al centre de la foto.

El president del JORGC, el lleidatà Àlex Riu, al centre de la foto.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’augment dels robatoris al comerç ha portat el col·lectiu a reclamar una reforma del Codi Penal que inclogui penes més dures per a la reincidència i, en els casos més lleus, que els autors siguin castigats amb treballs en benefici de la comunitat. Una petició que va sorgir aquest dimecres del Col·legi Oficial de Joiers, Orfebres, Rellotges i Gemmòlegs de Catalunya (JORGC), el president del qual, el lleidatà Àlex Riu, va destacar l’alarmant augment dels robatoris soferts pel sector durant els tres primers mesos de l’any.

A Lleida, en el primer trimestre del 2017, s’han registrat tres robatoris a joieries, quan en el mateix període de l’any passat no n’hi va haver cap. En el conjunt de Catalunya, el sector ha patit 51 delictes, dels quals 18 han estat robatoris amb força, un 64% més que en el mateix període de l’any passat.

Sobre això, Riu va assenyalar que la llei és “molt laxa” amb la reincidència en els delictes contra el patrimoni i insta a asseure’s a debatre una reforma que elevi les penes en aquests casos. Aquest augment en el que va d’any preocupa el sector, va assenyalar Riu, ja que deixa un gust “agredolç” després de la baixada continuada de delictes registrada en els anys anteriors.

La Fecom advoca per reformar les penes en funció de la quantia i si hi ha ús de la violència

Segons Riu, els últims atracaments comesos a Barcelona són obra d’un grup organitzat que acaba de sortir de la presó. “Són molt violents i ataquen sense escrúpols clients i treballadors”, va destacar. El president va recordar que fa anys que reclamen un canvi del Codi Penal i va destacar la bona col·laboració amb els Mossos per combatre aquests delictes, ja que els establiments disposen d’un sistema d’alerta.

Per la seua part, la presidenta de la Federació de Comerç de Lleida, Maria Rosa Eritja, va assenyalar que dóna suport als joiers al demanar penes més elevades per als robatoris violents i de més quantia. En el cas dels furts de poca quantitat als comerços petits, Eritja va advocar per castigar els reincidents amb treballs en benefici de la comunitat, ja que els delinqüents no paguen les multes que van acumulant. “Que vegin que robar no surt gratis”, va assenyalar.

tracking