SEGRE

URBANISME LITIGI

Admesa a tràmit la demanda d’una parella que assegura ser propietària de la plaça Balàfia

La seua lletrada argumenta que la Paeria es va apropiar la parcel·la el 2007 de forma unilateral i sense compensació || L’ajuntament afirma que és municipal arran de l’execució del planejament urbanístic

Vista panoràmica de la plaça, la urbanització de la qual va ser inaugurada el juny del 2014

Vista panoràmica de la plaça, la urbanització de la qual va ser inaugurada el juny del 2014ITMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El magistrat del jutjat de primera instància número 6 de Lleida ha admès a tràmit la demanda que una parella d’avançada edat ha presentat contra la Paeria per la propietat de la plaça Balàfia, situada a la part vella d’aquest barri. La lletrada de la parella, Pilar Lucena, va explicar a aquest diari que la demanda argumenta que la Paeria es va apropiar la titularitat dels terrenys el 2007 sense haver-la expropiat ni haverdonat cap compensació als seus representats. En aquest sentit, va assegurar que aquests van adquirir la finca el 1990 i que, l’any 2007, l’ajuntament la va incloure de forma unilateral a l’inventari de patrimoni municipal. Segons va explicar, la Paeria va materialitzar aquest canvi de titularitat a través d’un simple canvi de la referència cadastral de la parcel·la.

“Ells [la parella] pagaven cada any el rebut de l’Impost de Béns Immobles, fins que de cop i volta els va deixar d’arribar el 2007 a causa d’aquest canvi”, va manifestar. L’advocada també va detallar que la parcel·la objecte d’aquest litigi inclou tota la plaça, no només una part.

Lucena va assenyalar que fa uns anys els seus representats van reclamar la propietat dels terrenys per la via del recurs contenciós administratiu, però que el jutge va acabar sentenciant, sense pronunciar-se sobre el fons de l’assumpte, que aquest conflicte s’havia de dirimir per la via civil, motiu pel qual ara han presentat aquesta demanda.

Per la seua part, una portaveu municipal va confirmar que “hi ha un procés judicial iniciat” per aquesta qüestió, però que la Paeria defensa que la propietat d’aquesta plaça és municipal i d’ús públic.

En aquest sentit, va afirmar que la titularitat municipal “és conseqüència de l’execució del planejament urbanístic vigent en el moment en què es va reordenar la zona”.

La plaça Balàfia, situada al centre de la part antiga d’aquest barri i molt a prop del col·legi del mateix nom, va estar sense urbanitzar fins fa tres anys. El solar tenia diversos desnivells, era utilitzat parcialment com a aparcament i s’omplia de clots i de fang cada vegada que plovia. Precisament, la seua urbanització era una de les reivindicacions històriques de l’associació de veïns, que va arribar a recollir més de mig miler de firmes per exigir-la. Finalment, aquesta actuació es va acabar convertint en una realitat el juny del 2014, quan va ser inaugurada la plaça, situada entre els carrers Castelló Aleu, Escultor Corselles, Valls d’Andorra i Ciutadella. Les obres van costar uns 300.000 euros.

tracking