SEGRE

POLÍTICA

Mínguez diu que han prescrit 11 multes a edils en sis anys i el Comú en veu 57 des del 2005

El govern defensa que “tothom paga” les sancions i que caduquen com les de qualsevol ciutadà || L’agrupació d’electors denuncia opacitat i apunta a una “eliminació sistemàtica”

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El govern municipal va xifrar aquest dijous en onze les multes a regidors de la Paeria –tant del govern com de l’oposició– que han prescrit sense arribar a tramitar-se entre el 2010 i el 2015, del total de 148 que els han estat imposades. La primera tinenta d’alcalde, Montse Mínguez, va assenyalar que l’índex de prescripció és similar al de la resta de ciutadans durant aquest període.

Responia així a les acusacions del Comú de Lleida, que poc abans assegurava haver tingut accés a informació que demostra que la Paeria ha deixat prescriure 57 multes a càrrecs electes (dotze regidors municipals i un diputat al Congrés per Lleida) des de l’any 2005, imposades mentre estaven exercint la seua funció pública.

Quatre d’ells són regidors en l’actual consistori i les sancions, que són de trànsit i de zona blava, van de 40 a 200 euros. També hi ha catorze sancions més a edils donades de baixa per altres motius (com no localitzar l’infractor). Vuit dels càrrecs són del PSC i la resta són de CiU (2), ICV (1), PP (1) i ERC (1), segons les dades del Comú.

Els períodes presos com a referència per les dos parts no coincideixen i les conclusions no poden ser més oposades. Així doncs, mentre que Mínguez va remarcar que “tothom paga multes a Lleida, siguin regidors o qualsevol altre ciutadà de Lleida o de fora”, els regidors del Comú Carlos González i Sergi Talamonte van posar en dubte la gestió municipal de les multes. Van destacar que el fet que n’hagin prescrit fins a deu en vint mesos a una mateixa persona “ens porta a pensar que podríem estar davant una possible eliminació sistemàtica de sancions via prescripció”.

Segons les dades de Mínguez, entre el 2010 i el 2015 es van tramitar 336.768 multes (153 al dia), de les quals en van caducar 18.489 (5,49%), mentre que les de càrrecs municipals són 11 de 148 (7,43%). “Els polítics estan en el mateix sistema que qualsevol ciutadà. Abans del 2013, ens prescrivien moltes més multes perquè els funcionaris no arribaven a introduir-les en el sistema abans del període legal de tres mesos. Les millores en el sistema informàtic han fet que en els últims anys siguem més àgils i siguin moltes menys. Però l’important és que quedi clar que no hi ha cap discriminació, paga tothom amb normalitat”, va afirmar Mínguez. La majoria de sancions són per haver superat el temps màxim de zona blava, va afegir.

González i Talamonte van denunciar que el govern no els ha facilitat cap informació sobre aquestes sancions –la van aconseguir per vies no oficials– malgrat que la Comissió de Garantia d’Accés a la Informació Pública (GAIP) de la Generalitat ha requerit a l’ajuntament que entregui la relació de multes prescrites del 2006 al 2016.

No tenir accés a la informació oficial els impedeix verificar i ampliar les dades. “Si no tenen res a amagar, que ens donin la informació, la GAIP ha donat instruccions de com fer-ho per respectar la protecció de dades”, va dir Talamonte. En aquest sentit, Mínguez va indicar que ho ha demanat als funcionaris, que l’estan recopilant, però que no és senzill a causa del gran volum de dades i perquè es remunta a anys enrere.

La portaveu de Cs, Ángeles Ribes, ha demanat la compareixença de Mínguez en la pròxima comissió de transparència.

Les dades

  • 336.768 multes del 2010. al 2015 Són les multes tramitades per l’ajuntament en aquest període, a raó de 153 de diàries.
  • 18.489 prescrites. Les sancions caducades en aquests sis anys. Representen una mica més d’un 5%. 
Mínguez diu que han prescrit 11 multes a edils en sis anys i el Comú en veu 57 des del 2005

Mínguez diu que han prescrit 11 multes a edils en sis anys i el Comú en veu 57 des del 2005AJUNTAMENT DE LLEIDA

Mínguez diu que han prescrit 11 multes a edils en sis anys i el Comú en veu 57 des del 2005

Mínguez diu que han prescrit 11 multes a edils en sis anys i el Comú en veu 57 des del 2005AJUNTAMENT DE LLEIDA

tracking