SEGRE

TRIBUTS

Veïns de l'Horta ja reben notificacions de la 'cadastrada' a les construccions agràries

Farà tributar magatzems o basses agrícoles que fins ara no pagaven IBI || Tenen quinze dies per presentar al·legacions i els propietaris demanen que es valorin amb criteris de rústica i no urbana

Vista aèria de l’Horta de Lleida, al costat del ‘bypass’ de l’AVE a la zona més pròxima al riu.

Vista aèria de l’Horta de Lleida, al costat del ‘bypass’ de l’AVE a la zona més pròxima al riu.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Desenes de veïns de l’Horta ja han rebut les primeres notificacions de la temuda cadastrada que porta a terme el ministeri d’Hisenda des del 2013 i que farà tributar centenars de construccions agràries que fins ara no ho feien, com ara granges, basses, cases de reg o magatzems agrícoles. Propietaris de Camí de la Mariola, Butsènit, Grenyana i Vallcalent han rebut algunes de les primeres cartes.

Els seus amos han de pagar, d’entrada, una taxa de 60 euros per regularitzar cada construcció no declarada i abonar, a més, a la Paeria l’IBI que correspongui a cada una per l’any en curs i el de totes les anualitats que no hagin prescrit. La regularització també afecta els xalets que no tenien declarada part de la construcció, com és el cas de les piscines.

En total, la superfície no urbanitzable de Lleida acull, segons un cens elaborat per al nou POUM, 851 granges o activitats ramaderes, 670 dipòsits o sitges, 408 magatzems agrícoles i 135 hivernacles, entre altres construccions.

Els pagesos i residents de l’Horta temen que se’ls disparin els rebuts de l’IBI i denuncien que les construccions es valorin amb els mateixos criteris de la metodologia de valoració i els mòduls de la contribució urbana, ja que no n’hi ha una de pròpia per a construccions agrícoles, encara que després paguin el tipus impositiu de rústica. Una veïna, per exemple, va explicar que li han valorat “gairebé igual” el magatzem agrícola que la casa, per la qual cosa tem que el pròxim rebut de l’IBI augmenti considerablement.

Els afectats temen que se’ls dispari la factura tributària a l’IBI quan els cobrin el rebut de rústica

L’economista Ramon Morell, que ha assessorat alguns dels afectats, va considerar abusiu que es valorin instal·lacions agrícoles amb criteris de propietats urbanes, encara que sigui amb el mòdul més barat, perquè “no tenen mercat secundari i estan lligades a una explotació i, per tant, no poden equiparar-se a un pis”.

Els propietaris tenen quinze dies hàbils per presentar al·legacions. Aquesta qüestió centrarà la comissió de l’Horta de la Federació d’Associacions de Veïns (FAV) d’avui. Francesc Rosselló, vicepresident, va indicar que si els representants veïnals ho sol·liciten, consensuaran un text d’al·legacions o oferiran ajuda per mediar amb les administracions.

La FAV ja va demanar a la Paeria bonificacions de l’IBI per a l’Horta i, a través del diputat del PP José Ignacio Llorens, va instar el Govern central a aplicar mòduls de rústica per minimitzar l’impacte de la regularització cadastral en les rendes agràries.

Endesa substituirà un transformador per evitar talls de llum en partides Endesa substituirà el centre de transformació ubicat al costat del Centre de Fauna de Vallcalent i instal·larà una línia mixta (un tram subterrani i un altre d’aeri) per solucionar els talls de llum que afecten veïns de l’Horta, especialment de Camí de la Mariola i la Caparrella, i que duren diverses hores (vegeu SEGRE d’aquest dimecres). Així ho van indicar aquest dimecres fonts de la companyia, que van subratllar que les incidències en la línia són “alienes a Endesa” i que les provoquen l’elevada població de cigonyes a la zona. Actualment, el centre de transformació alimenta tres línies més. Una vegada localitzat el problema, han dissenyat un projecte per portar a terme les obres, que sufragarà íntegrament la companyia. Segons indiquen, esperen els permisos administratius de la Paeria i la Generalitat per procedir a fer els treballs. Els veïns denuncien apagades llargues que danyen electrodomèstics i aparells electrònics.

tracking