SEGRE

HABITATGE

Els desnonaments cauen un 8% a l'inici del 2017, al baixar els de lloguer

Les famílies que van perdre la casa van passar de 235 a 216 durant el primer trimestre de l’any || Mentrestant, les execucions hipotecàries van descendir a la meitat

Imatge d’arxiu d’una mobilització de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) de Lleida.

Imatge d’arxiu d’una mobilització de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) de Lleida.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Les famílies que van ser desallotjades de casa seua per un desnonament (llançament judicial) van baixar un 8% a Lleida durant el primer trimestre de l’any, de 235 a 216, segons l’estadística del Consell General del Poder Judicial feta pública aquest dimecres.

El descens ve motivat per la reducció en els desallotjaments motivats per l’impagament del lloguer, que van baixar un 20%, al passar de 132 a 105 entre els mesos de gener i març. En canvi, els llançaments motivats per l’impagament de la hipoteca van augmentar un 12%, i van passar de 90 a 101 en aquest mateix període.

No obstant, l’estadística judicial mostra un fort descens en les execucions hipotecàries, que van passar de 238 a 104 (-56%). L’execució hipotecària és un pas previ al desnonament, quan el banc reclama al propietari del pis la totalitat del deute perquè ha deixat de pagar diverses quotes i executa l’embargament de l’habitatge.

No totes arriben al llançament (desallotjament), ja que hi ha famílies que abandonen la casa pel seu compte. Indica una reducció dels problemes per fer front a la hipoteca i és de preveure que en els propers mesos faci reduir el nombre de desnonaments que acaben executant-se.

La Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) de Lleida fa temps que exigeix la paralització de tots els desnonaments a l’entendre que la Justícia europea ha deixat clar que les clàusules de venciment anticipat, presents en totes les hipoteques, són abusives i per tant nul·les. Malgrat tot, els jutjats de Lleida continuen ara per ara duent a terme execucions, mentre el Tribunal de la UE no aclareix el criteri a seguir.

les claus

  • Primer trimestre del 2017. Es van produir 101 desnonaments per impagament de la hipoteca (+12%) i 105 per impagament del lloguer (-20%). El balanç global és d’una caiguda del 8% en els desallotjaments (llançaments). Inclou no només habitatges habituals, sinó també segones residències i empreses.
  • Concursos mercantils. Es tripliquen, però amb xifres molt baixes (passen de 4 a 12). Els acomiadaments que arriben als tribunals també van augmentar lleugerament, de 138 a 149. 
tracking