SEGRE

SALUT

L'IRBLleida prova aliments concentrats triturats que milloren la nutrició

Assaig amb usuaris de geriàtrics de Balàfia que tenen dificultat per ingerir sòlids

D’esquerra a dreta, Meritxell Martín, José Serrano i Ana Belén Granado, de l’IRBLleida, que lideren aquest assaig de dieta triturada.

D’esquerra a dreta, Meritxell Martín, José Serrano i Ana Belén Granado, de l’IRBLleida, que lideren aquest assaig de dieta triturada.ITMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida posarà en marxa la setmana vinent en dos geriàtrics públics de Balàfia una prova pilot amb aliments concentrats triturats per millorar l’estat nutricional d’ancians amb problemes per ingerir aliments sòlids. Durarà quatre mesos i els voluntaris prendran els preparats per esmorzar i per sopar.

L’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida), en col·laboració amb les dos residències d’ancians públiques de Balàfia (gestionades per Gestió de Serveis Sanitaris), posarà en marxa la setmana que ve un pla pilot consistent a assajar una dieta triturada a base d’aliments concentrats dirigida a ancians amb problemes de disfàgia, és a dir, amb dificultat per empassar aliments sòlids. L’objectiu és millorar l’estat nutricional dels participants i facilitar la tasca dels cuidadors de persones dependents.

“Els preparats no contenen additius ni conservants, tenen una densitat energètica i nutricional més gran que els aliments triturats habitualment, ja que porten menys aigua, per la qual cosa esperem que millori l’estat nutricional dels ancians que els consumeixin”, va explicar José Serrano, doctor del grup de Fisiopatologia Metabòlica de l’IRBLleida que, juntament amb la doctora Ana Belén Granado i la nutricionista Meritxell Martín, lidera la investigació.

I és que s’estima que només un 13% dels ancians amb dietes triturades s’ho mengen tot i el dèficit energètic i el proteic poden ser del 40% i el 25%, respectivament, en comparació amb una dieta convencional.

Les dietes triturades solen tenir un dèficit energètic i proteic que aquesta dieta concentrada preveu suplir

L’estudi s’allargarà durant quatre mesos, les noves formulacions se serviran durant els esmorzars i els sopars (en els dinars no es modificarà la pauta alimentària) i se’n portarà a terme un seguiment setmanal, així com un control analític mensual als participants per avaluar, entre altres paràmetres, el pes, el percentatge de greix i els nivells de vitamines i minerals en sang.

A més, abans de l’inici de l’assaig, els investigadors analitzaran l’estat nutricional dels voluntaris. “Per validar les formulacions, és fonamental la coordinació amb els familiars, els cuidadors i els investigadors”, va subratllar Serrano.

Aquest i Martín van explicar aquest dilluns a familiars i usuaris de la residència de Balàfia l’assaig, i els assistents van poder provar algunes entre la quarantena de formulacions nutricionals desenvolupades, i preveuen fer el mateix demà a l’altre geriàtric. Entre tots dos, hi ha prop de vuitanta ancians que pateixen disfàgia.

les claus

  • Dieta més nutritiva. Amb uns preparats més concentrats amb menys aigua, l’IRBLleida espera millorar l’estat nutricional de les persones amb disfàgia (dificultats per ingerir aliments). La prova es farà amb voluntaris de dos geriàtrics.
  • Calendari. Preveuen iniciar l’assaig la setmana que ve i faran controls setmanals de l’evolució dels participants.

Serrano: “Amb cada cullerada, s’ingereix més energia” “En una mateixa cullerada, els usuaris ingeriran més energia.” És la idea principal que José Serrano va transmetre als familiars que van assistir aquest dilluns a la sessió informativa de la dieta triturada concentrada que començarà a aplicar-se la setmana que ve. “Com més voluntaris tinguem, podrem avaluar més dades i aplicar millores”, va indicar Serrano. La peculiaritat és que tots els plats tenen els mateixos valors nutricionals: 200 kcal cada 100 grams per a l’esmorzar, com llet amb cacau o una torrada amb mantega i melmelada; 114 kcal els primers plats, com gaspatxo; 130 kcal els segons, com carn de porc amb samfaina de verdures o pollastre amb prunes, i 55 kcal per a les postres.

D’esquerra a dreta, Meritxell Martín, José Serrano i Ana Belén Granado, de l’IRBLleida, que lideren aquest assaig de dieta triturada.

D’esquerra a dreta, Meritxell Martín, José Serrano i Ana Belén Granado, de l’IRBLleida, que lideren aquest assaig de dieta triturada.ITMAR FABREGAT

tracking