SEGRE

COMERÇ

La nova llei de Comerç obliga a tancar a les 21.00 hores entre l'octubre i el maig

El Parlament aprova liberalitzar les rebaixes i ampliar l’obertura setmanal a 75 hores

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El Parlament de Catalunya va aprovar aquest dijous la nova llei de Comerç, Serveis i Fires, que obligarà a avançar de les 22.00 a les 21.00 hores l’horari de tancament de les botigues de l’octubre al maig. Aquesta mesura, a Ponent, afectarà sobretot supermercats. El text liberalitza les rebaixes i només recomanarà dos períodes de rebaixes a l’hivern i a l’estiu.

El Parlament de Catalunya va aprovar aquest dijous a la fi, després de quatre anys d’intens debat amb el sector, la nova llei de Comerç, Serveis i Fires, que obligarà a tancar les botigues entre les 21.00 i les 06.00 hores de l’octubre al maig i entre les 22.00 i les 07.00 hores del juny al setembre, a favor de la conciliació familiar i laboral (vegeu el desglossament).

Això afectarà especialment a l’hivern els supermercats que actualment tanquen més tard de les nou de la nit (per exemple, Mercadona tanca a les 21.15 h; Carrefour, a les 21.30, i alguns PlusFresc, a les 22.00). La nova normativa, que va ser aprovada amb els vots favorables de JxSí i el suport puntual de la resta dels grups a altres punts, també amplia de 72 a 75 hores setmanals l’horari màxim d’obertura de dilluns a dissabte.

La Generalitat recomanarà dos períodes de rebaixes, però deixa en mans dels comerciants seguir-los

Un dels aspectes que més enrenou havia suscitat en el sector era la liberalització total dels períodes de rebaixes prevista. No obstant, el text aprovat aquest dijous per la Cambra catalana preveu dos “temporades habituals” de descomptes a l’hivern i a l’estiu, i serà el consell assessor de Comerç de la Generalitat de Catalunya el responsable de recomanar, abans del 30 de setembre, les dates d’inici i acabament de les temporades de l’any vinent.

“El fet que sigui el consell assessor el que delimiti els dos períodes permetrà frenar el descontrol actual, amb descomptes i ofertes indefinides. El propietari és qui millor sap què li convé al seu negoci”, va indicar aquest dijous Maria Rosa Eritja, presidenta de la Fecom.

Per primera vegada, a més, es regula la prohibició d’oferir productes o serveis a través de visites a domicili, per telèfon o via missatge sms sense el previ consentiment o l’acceptació de titulars o residents. En aquest sentit, es crearan fitxers comuns d’exclusió perquè s’hi inscriguin les persones que no vulguin rebre-les.

novetats

  • Rebaixes recomanades. La Generalitat recomanarà les dates d’inici i acabament dels dos períodes de rebaixes, encara que el comerciant tindrà la potestat de decidir quan vol fer-les. La llei també fixa vuit dies festius d’obertura comercial, més uns altres dos que fixarà el consistori, de la mateixa manera que ara.
  • Prohibida la venda a domicili. I també a través del telèfon o missatge de text de serveis o productes sense el consentiment previ del titular o resident.
  • Zones de degustació. Els comerços dedicats a la venda de productes d’alimentació, com ara xarcuteries o pastisseries, podran instal·lar una zona de degustació que no superi el 33% de la seua superfície ni els 30 metres quadrats. L’objectiu és evitar l’intrusisme en la restauració. Fins ara, només estaven autoritzats a tenir aquesta àrea les fleques. El titular de l’establiment haurà de tenir, en el termini de dos anys, el carnet d’artesà alimentari.

“Representa un pas tímid cap a la conciliació laboral i familiar” “Avançar una hora durant vuit mesos l’horari de tancament dels comerços és un primer pas, encara que tímid, cap a la conciliació laboral i familiar. Que comenci un sector pot induir que d’altres també ho facin, com ara les graelles televisives, les empreses o les escoles”, va indicar aquest dijous Manel Llaràs, president de PimeComerç Lleida. També Maria Rosa Eritja, presidenta de la Fecom, “va aprovar” la mesura, encara que va recordar que l’any 2025 el pacte per a la reforma horària hauria de ser una realitat i és necessària la implicació de tots els sectors. “Visualitzo que serà com el canvi de la pesseta a l’euro”, va subratllar. Durant el debat parlamentari, diversos diputats van donar per fet que el Govern central recorrerà la norma catalana davant del Tribunal Constitucional (TC). L’actual llei de Comerç ja està suspesa pel TC, després de ser recorreguda per Madrid.

Temporada

  • Jornada de compres i gangues al mercadillo de rebaixes de Zona Alta. Una trentena de comerços van participar aquest dijous en la desena edició del mercadillo de rebaixes de la Zona Alta per treure part de l’estoc de la temporada d’estiu. Els comerciants van destacar la bona afluència de clients que es van atansar durant tota la jornada a les parades ubicades a la plaça Ricard Viñes i al tram per a vianants del carrer Doctor Fleming. La calor de primera hora de la tarda va obligar a col·locar para-sols entre les parades, que eren majoritàriament de la zona, però també de botigues d’Alfarràs, Cappont o l’Eix Comercial. Els articles de roba, joieria i calçat van ser els més nombrosos, encara que també hi havia productes rebaixats de decoració o de bellesa. “És una cita clau per a molts comerços del barri, ajuda a vendre gènere i els preus són atractius per als clients”, va explicar Josep Bellera, president de l’associació de comerciants de la Zona Alta. Els clubs esportius Força Lleida i Llista Blava també van ser presents al mercadillo per tal de captar nous socis per a la temporada vinent. 
La Zona Alta va celebrar ahir el mercadillo de rebaixes d’estiu, amb una trentena de parades i descomptes de fins al 50%.

La Zona Alta va celebrar ahir el mercadillo de rebaixes d’estiu, amb una trentena de parades i descomptes de fins al 50%.ÒSCAR MIRÓN

tracking