SEGRE

SERVEIS

Les presons catalanes tindran un equip mèdic de salut mental

La Generalitat contractarà cent professionals

Els consellers Mundó i Comín, ahir durant la firma del conveni.

Els consellers Mundó i Comín, ahir durant la firma del conveni.FIRMA DE FOTO

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Tots els centres penitenciaris de Catalunya comptaran amb un equip permanent de salut mental fruit de l’augment de 6,5 milions fins als 18,5 de la partida pressupostària destinada a tractar aquest tipus de trastorns en presons i centres de justícia juvenil, la qual cosa permetrà la contractació d’un centenar de professionals sanitaris a partir de l’octubre.

El nou model d’atenció de salut mental, presentat aquest dijous pels consellers de Salut i Justícia, Antoni Comín i Carles Mundó, respectivament, dotarà tots els centres penitenciaris de Catalunya de psicòlegs clínics, infermers especialitzats en salut mental i terapeutes ocupacionals. “Molta gent només associa les presons a l’antiga idea d’espais de seguretat. La realitat és molt diferent. El sistema penitenciari és, cada vegada més, una eina per al tractament”, va explicar Mundó.

La meitat dels interns pateix trastorns d’ansietat, de personalitat, depressió o esquizofrènia

L’augment de recursos servirà per prevenir, detectar i tractar millor els problemes de salut mental als centres i farà possible la creació de la figura del gestor de casos a la comunitat, que intervindrà al final de la pena, quan l’intern obtingui el tercer grau i recuperi progressivament la llibertat.

Segons va informar la Generalitat, la meitat dels interns dels centres penitenciaris catalans té problemes de salut mental, dels quals els homes d’entre 30 i 40 anys amb trastorns d’ansietat, de personalitat, depressions i esquizofrènia són els casos més freqüents.

Es tracta de pacients que solen fer un mal ús dels fàrmacs i mostren resistència per seguir el tractament. En un de cada dos diagnòstics, els trastorns estan relacionats amb el consum de drogues com és el cas del cànnabis, la cocaïna o l’heroïna.

tracking