SEGRE

SALUT

Més de 10.000 teleconsultes entre sanitaris eviten viatges de pacients a CAP i hospitals

Pugen un 32% durant l’any passat respecte al 2015 i les més habituals són de ginecologia, rehabilitació i pediatria || Supleixen visites presencials innecessàries i cada vegada més metges hi recorren

L’equip del Dolor de l’hospital Santa Maria, que ha realitzat un estudi amb 363 pacients.

L’equip del Dolor de l’hospital Santa Maria, que ha realitzat un estudi amb 363 pacients.GESTIÓ DE SERVEIS SANITARIS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Les noves tecnologies faciliten molts aspectes de les nostres vides i, en l’àmbit sanitari, permeten una millora de la qualitat assistencial. Un exemple són les consultes virtuals, és a dir, les que s’efectuen entre professionals sanitaris sense la presència física del pacient, que permeten agilitzar el temps de resposta o evitar desplaçaments innecessaris del malalt al centre.

Només durant l’any passat, els metges i infermers dels CAP i hospitals públics de Lleida van realitzar 10.239 consultes virtuals que van agilitzar la resolució de tractaments o processos mèdics. Van ser un 32% més que les practicades l’any 2016 i les especialitats de ginecologia (més de 4.000), rehabilitació (més de mil) i de pediatria i oftalmologia (més de 600 de cada especialitat) van concentrar el gruix de les consultes virtuals de l’any passat.

“La idea no és substituir les consultes presencials, que és la base del nostre sistema sanitari, però sí evitar les que són innecessàries. És obvi que una panxa ha de tocar-se durant un embaràs i que el pulmó ha d’explorar-se in situ, però hi ha d’altres visites presencials que poden suplir-se.

Abans, un pacient havia de desplaçar-se a l’hospital per demanar una cadira de rodes i ara ho podem tramitar des del CAP”, explica Antonieta Vidal, responsable de l’àrea de gestió clínica d’Atenció Primària.

Les consultes virtuals no pretenen substituir les presencials, sinó agilitzar la resolució de les patologies

Les consultes virtuals de la unitat de Cardiologia s’han implementat fa tot just un mes. “La comunicació telemàtica entre el metge de capçalera i el cardiòleg d’un pacient amb insuficiència cardíaca i amb dificultats de mobilitat permet que abans de la visita presencial amb l’especialista el pacient ja acudeixi amb totes les proves complementàries realitzades, evitant-li així un desplaçament i reduint el temps de resposta”, exemplifica Vidal.

En aquest sentit, preveu que les consultes virtuals vagin en augment aquest 2017, ja que cada vegada més professionals hi recorren i també s’hi han incorporat noves especialitats (oftalmologia i alergiologia) i preveuen ampliar-la a les de neurologia i urologia. De fet, aquest canal de comunicació entre professionals va començar a funcionar el 2013 i des d’aleshores el seu ús ha crescut de forma exponencial (l’any 2015 es van realitzar fins a 3.600 intraconsultes).

Encara que la majoria de les consultes a distància sense el malalt es duen a terme a les comarques del pla (més de 9.000 de les 10.239), els facultatius i infermers del Pirineu també s’han posat les piles i en van resoldre unes 500 durant l’any passat, “una xifra gens menyspreable tenint en compte la dispersió territorial de la zona”, va detallar Vidal.

Per a aquest any, l’Institut Català de la Salut (ICS) es planteja consolidar el servei millorant les plataformes informàtiques, sempre garantint la confidencialitat del pacient.

Baixa prevalença del dolor en pacients del Santa Maria Un estudi realitzat per la comissió del Dolor de l’hospital Santa Maria a 363 pacients ingressats a les unitats de Cirurgia, Medicina Interna i Geriatria revela que el dolor persisteix en el 48% dels malalts, mentre que en una altra investigació del 2011 era del 62 per cent. També reflecteix que el 93% dels pacients tenen un dolor de lleu a moderat i gairebé tots (95 per cent) valoren l’atenció i tractaments rebuts com a “bons o molt bons”. El treball va ser el segon millor pòster en un congrés estatal de l’àmbit.

tracking