SEGRE

SEGURETAT

Lleida suma 58 casos greus de mal tracte

En els últims quatre anys, que inclouen un homicidi, abusos o inducció al suïcidi || El 2016, es van comptabilitzar més de 480 delictes per aquesta violència i hi va haver 185 detinguts i imputats

Imatge d’arxiu d’una concentració contra la violència masclista a la plaça Paeria.

Imatge d’arxiu d’una concentració contra la violència masclista a la plaça Paeria.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministeri de l’Interior té registrats a Lleida fins a 58 casos greus de maltractaments en l’àmbit familiar i de parella en els últims quatre anys. Són situacions que inclouen des de l’assassinat de Mónica Pérez, la jove de la Mariola, fins a abusos, tracte degradant o inducció al suïcidi.

Segons el balanç del ministeri, que fa referència als fets delictius el 2016, les autoritats han intervingut en 25 casos greus de violència de gènere en els últims quatre anys. Una xifra que segurament és molt més gran, ja que les dades d’Interior no inclouen les actuacions dels Mossos d’Esquadra, però sí de les policies locals.

La xifra de delictes greus en l’àmbit de la parella s’ha mantingut l’últim any, amb cinc casos, dos menys que els comptabilitzats el 2012, el període amb més victimitzacions, segons Interior.

L’any passat, els Mossos van registrar més de 900 denúncies a Ponent, però només el 7% surt a la llum

D’altra banda, en el cas dels maltractaments en l’àmbit familiar, en el qual també s’inclouen progenitors i fills, Lleida suma 33 actuacions per situacions greus, set l’últim any. En el conjunt de l’Estat, les xifres de violència de gènere el 2016 s’incrementen en relació amb un any abans, amb més de 60.447 víctimes conegudes. En el cas de la violència familiar, hi ha una lleugera disminució amb un total de 82.246 víctimes.

A les comarques de Ponent, els cossos de seguretat han comptabilitzat 482 denúncies per maltractaments en l’àmbit familiar, fets pels quals s’han practicat un total de 185 detencions i imputacions.

El 2016, els Mossos d’Esquadra van registrar més de 900 denúncies per maltractaments en l’àmbit familiar, encara que l’Institut Català de les Dones assenyala que només el 7% de les maltractades arriben a denunciar. A aquestes cal afegir una quarantena de casos de violència familiar.

Al detall

  • Detingut per agredir l’ex al seu lloc de treball. La Guàrdia Urbana va arrestar dilluns un veí de Lleida de 39 anys que va ser denunciat per la seua exparella d’agredir-la al seu lloc de treball. Segons la Policia Local, la víctima es va presentar a comissaria a les 16.00 hores per denunciar que la seua exparella l’havia agredit a l’interior del seu lloc de treball, ubicat al carrer Pi i Margall, presentant un informe mèdic de les lesions que havia patit a la cara i en diverses parts del cos. Els agents van trucar per telèfon a l’agressor perquè es personés a les dependències policials i, quan ho va fer, van procedir a arrestar-lo. 
  • Pla de protecció per a dos víctimes. Un total de 240 dones residents a Lleida estan dins del Sistema Integral en els casos de Violència de Gènere (Sistema VioGen) del ministeri de l’Interior, que inclou una sèrie de mesures per al seguiment i la protecció. En el balanç, el ministeri ressalta que aquestes 240 dones formaven part del sistema i que ara resideixen a Lleida. D’aquestes, en dos casos, s’ha establert un pla de seguretat personalitzat, en vigor des de l’agost del 2016, i que consisteix en recomanacions personalitzades perquè la víctima pugui protegir-se del seu agressor.
tracking