SEGRE

CIÈNCIA

La Unió Europea finança amb mig milió una investigació de la UdL per curar el VIH

Dins d’un projecte internacional en el qual participen 9 centres d’investigació i 5 empreses de 7 països || Està orientat al desenvolupament de fàrmacs a partir de plantes mitjançant biotecnologia vegetal

El grup d’investigació que lidera el professor Paul Christou, ahir al laboratori a la facultat d’Agrònoms.

El grup d’investigació que lidera el professor Paul Christou, ahir al laboratori a la facultat d’Agrònoms.LLEONARD DELSHAMS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El grup d’investigació en Biotecnologia Vegetal del centre Agrotecnio de la Universitat de Lleida ha obtingut finançament per part de la Comissió Europea per un import de 519.902 euros, dins d’un gran projecte internacional anomenat Pharma-Factory, que busca promoure l’ús de plantes per al desenvolupament productiu i comercial de fàrmacs i altres teràpies.

El grup de Lleida, liderat per l’investigador Paul Christou, se centrarà en el desenvolupament de molècules contra el virus del VIH (causant de la sida), continuant així “una nova i il·lusionant estratègia orientada a curar realment persones infectades amb el VIH”, va explicar Christou. Aquesta nova estratègia l’està desenvolupant una empresa col·laboradora i està protegida per una patent.

Aquest grup de la UdL, probablement el de més prestigi científic, té una llarga experiència en el camp del molecular farming. Es tracta d’una tercera generació de plantes transgèniques dedicades no com les anteriors a millorar la producció, a resistir millor les plagues o incrementar valors nutritius, sinó a produir compostos d’interès mèdic, com ara fàrmacs, vacunes i eines de diagnòstic.

De fet, en un altre projecte anterior finançat per la Unió Europea (Pharma-Planta), finalitzat el 2013, va culminar amb èxit assajos clínics amb humans a Londres que van demostrar la seguretat d’anticossos del VIH produïts en plantes. Els investigadors d’Agrotecnio lideraran, a més, un grup de treball per impulsar una regulació favorable a l’aprovació de l’ús d’aquestes tecnologies per millorar la salut.

El projecte té un pressupost total de 9,2 milions d’euros i implica nou centres d’investigació i cinc empreses del Regne Unit, Espanya, Itàlia, França, Alemanya, Israel i Finlàndia. Té per objectiu impulsar la comercialització de nous bioproductes, superant els obstacles no només tècnics, sinó també socials i econòmics que ara troba aquesta tecnologia a nivell europeu.

Se centrarà a refinar les tècniques amb eines de biologia sintètica i demostrar els avantatges de l’ús de les plantes com a fàbriques per desenvolupar productes mèdics i veterinaris, tenint en compte també aspectes com la regulació i els models de negoci.

A més del VIH, es desenvoluparan altres productes, com és el cas d’una teràpia de substitució d’enzims, equips de diagnòstic i una vacuna per a infeccions en peixos, entre d’altres. Per fer-ho possible, treballaran amb plantes, algues, arrels piloses i cultius de cèl·lules vegetals.

tracking