SEGRE

CONSUM FRAU ELÈCTRIC

Una denúncia setmanal per connexions il·legals a la llum

Els casos davant dels Mossos s’han multiplicat per set en els últims cinc anys

Imatge d’arxiu d’una inspecció a les instal·lacions elèctriques d’uns blocs de Lleida per comprovar el seu funcionament el 2016.

Imatge d’arxiu d’una inspecció a les instal·lacions elèctriques d’uns blocs de Lleida per comprovar el seu funcionament el 2016.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els Mossos d’Esquadra han registrat un total de 29 denúncies per connexions il·legals a la xarxa elèctrica durant el primer semestre de l’any. El 2016, se’n van comptabilitzar 70, set vegades més que fa cinc anys. La immensa majoria són de grans consumidors i empreses, sense oblidar l’auge de les plantacions de marihuana en naus o habitatges.

El frau per connexions il·legals a la llum s’ha disparat, una pràctica que en el que va d’any ha suposat almenys una denúncia de mitjana a la setmana per connexions a la llum o a altres subministraments bàsics, com l’aigua o el gas. Segons les dades dels Mossos d’Esquadra, a les comarques de Ponent s’ha registrat un total de vint-i-nou denúncies entre els mesos de gener i juny d’aquest any. Aquestes persones estan imputades per un delicte de defraudació del fluid elèctric o anàlegs, sobre els quals el Codi Penal ha endurit el càstig, ja que abans era una falta, i preveu una multa de tres a dotze mesos.

Si es fa un balanç de les denúncies registrades l’últim any, el 2016, els Mossos van comptabilitzar setanta casos o, el que és el mateix, sis denúncies al mes. Això suposa un augment del 37% respecte a les registrades el 2015 i, si s’atén les dades des de l’inici de la sèrie (els de la policia catalana són des del 2011), aquest tipus de connexions il·legals s’ha multiplicat per set en cinc anys. Pel que fa a l’explicació, Endesa assenyala grans consumidors, okupes i altres activitats il·lícites, com les plantacions de marihuana, que necessiten un elevat consum d’energia (vegeu el desglossament).

L’any passat es va registrar un total de 2.166 connexions a l’electricitat, un 38% més que el 2015. Endesa assenyala que només l’1% d’aquest frau elèctric correspon a famílies amb pocs recursos i que no poden afrontar les factures.

En la majoria dels casos, les connexions il·legals es fan connectant-se a la xarxa punxant la llum de casa d’un veí o d’un cable de la via pública. D’aquesta forma, obtenen subministrament sense donar-se d’alta, sense tenir comptador i, per descomptat, sense pagar ni un sol euro pel servei. Aquestes connexions pirates posen en perill la seguretat dels defraudadors i de les instal·lacions.

En el cas de l’okupació d’immobles, està entre les preocupacions dels veïns que tenen casos d’okupació en habitatges pròxims, ja que suposa un perill per a la comunitat. Entre els que cometen el frau, també hi ha empreses i fins i tot ajuntaments, que proven ara de regularitzar la situació.

Auge de les plantacions de marihuana ‘indoor’ connectades a la xarxa Cossos policials i comercialitzadores elèctriques constaten que han proliferat les plantacions de marihuana, molt intensives en el consum elèctric, que punxen la llum de manera il·legal per evitar pagar pel consum. Aquesta connexió és moltes vegades el que acaba delatant les plantacions, al constatar un elevat consum d’electricitat sense motiu aparent, però, en altres casos, quan es troba la plantació, es descobreix que els responsables tenien punxada la llum de la via pública o de la comunitat de veïns.

tracking