SEGRE

SALUT PLANIFICACIÓ

L'Arnau reobre abans la planta de Pediatria a l'augmentar els ingressos per virus respiratoris

Els trenta llits d’aquesta àrea han estat tancats tot l’estiu i havien de tornar a ser operatius a finals de setmana || CCOO demana no ingressar al mateix espai pacients adults i infantils

L’àrea de Pediatria està ubicada a la cinquena planta de l’Arnau de Vilanova.

L’àrea de Pediatria està ubicada a la cinquena planta de l’Arnau de Vilanova.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’hospital Arnau de Vilanova va reobrir ahir, uns dies abans del previst, els trenta llits de l’àrea de Pediatria després d’un augment dels ingressos de nens a causa d’infeccions causades per virus respiratoris. La unitat d’hospitalització pediàtrica del centre acostuma a estar inoperativa fins a principis d’octubre, en el marc del dispositiu del tancament de places hospitalàries que aplica el departament de Salut durant els mesos d’estiu, i els seus pacients són distribuïts en altres àrees, generalment a la maternoinfantil. La direcció de l’Arnau va puntualitzar que la intenció era reobrir-la el dia 28, però que, “per les necessitats assistencials i pel descens de les temperatures dels últims dies, l’hem posat en funcionament avui [ahir per al lector]”. I és que, amb l’inici del curs escolar, aquest tipus de processos vírics acostuma a anar en augment, perquè el contacte entre els alumnes facilita el contagi. Altres fonts de l’hospital també van indicar que aquest cap de setmana s’han registrat molts parts a l’Arnau, la qual cosa podria haver anticipat la posada en funcionament de l’àrea de Pediatria.

El tancament estival de llits ha estat reiteradament criticat pels sindicats, que insisteixen que l’activitat assistencial amb prou feines baixa durant l’estiu, sinó que simplement canvia el perfil d’ingressos. Així, per exemple, acostumen a programar-se menys intervencions quirúrgiques, però, en canvi, els pacients amb traumatismes solen augmentar al dur-se a terme més activitats a l’aire lliure.

Aquest estiu, Salut va tancar un de cada cinc llits dels hospitals públics de Lleida al baixar els ingressos

En aquest sentit, CCOO també va alertar ahir que barrejar pacients pediàtrics i adults en una mateixa planta suposa per al personal sanitari un estrès afegit a la sobrecàrrega laboral que ja per si fa anys que suporta arran de les retallades.

“Tenir un nen de tres mesos en una habitació i un pacient de 89 anys a la de costat comporta pautes assistencials molt diferents, de la mateixa forma que les dosis. És convenient no ingressar malalts adults al costat de nens”, va explicar Amparo Loren, portaveu de CCOO. Durant els mesos de juliol, agost i setembre, un de cada cinc llits dels 682 disponibles en els centres hospitalaris públics o amb activitat pública de la regió sanitària de Lleida (Arnau de Vilanova, Santa Maria i Clínica de Ponent) va estar fora de servei, sent durant la segona quinzena d’agost quan van estar tancades més places d’ingrés hospitalari. Van ser menys que les inactives l’any passat pel pla de xoc quirúrgic implementat.

Unifiquen la gestió del servei de diagnòstic per la imatge a Lleida Les tres empreses públiques que actualment porten a terme els serveis de diagnòstic per la imatge a Lleida, encarregats de realitzar ressonàncies magnètiques, TAC, ecografies o rajos X, unificaran la gestió en un únic dispositiu assistencial. Així ho recull el DOGC, que detalla que l’objectiu d’aquesta aliança estratègia entre l’Institut Català de la Salut (ICS) i les empreses públiques Gestió de Serveis Sanitaris (que gestiona l’hospital Santa Maria) i Institut de Diagnòstic per la Imatge (IDI) és “donar una millor assistència a la ciutadania i permetre un millor aprofitament dels recursos”. L’anunci va agafar per sorpresa els representants dels treballadors, que ahir van criticar que no se’ls havia informat d’aquesta aliança. La falta de radiòlegs és un problema històric a Lleida i a tot Catalunya. Així, l’Arnau i el Santa Maria es van veure obligats a contractar “excepcionalment” dos radiòlegs jubilats.

tracking