SEGRE

TRIBUNALS ABUSOS FINANCERS

Allau de demandes a Lleida per hipoteques abusives amb índex IRPH

Només l’associació Apdef n’ha presentat una trentena || Els afectats no es beneficien de les fluctuacions de l’euríbor i volen recuperar part dels interessos

Una reunió d’Apdef amb víctimes d’abusos financers a Lleida.

Una reunió d’Apdef amb víctimes d’abusos financers a Lleida.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Desenes de lleidatans han presentat demandes als jutjats per suposades hipoteques abusives firmades amb l’índex IRPH, alternatiu a l’euríbor. Una trentena d’aquestes demandes han estat tramitades pels lletrats Antoni Cudós i Antonio Calero, del bufet Cudós Consultors, que representa a Lleida l’associació per a la defensa d’afectats d’abusos financers Apdef.

Els demandants pretenen recuperar part dels interessos que han pagat al banc pel préstec hipotecari i evitar els que encara han d’abonar. A finals de la dècada dels noranta i els primers anys del 2000, les entitats bancàries, a l’hora de constituir crèdits hipotecaris, i en vista de l’evolució que tenia l’euríbor, van decidir utilitzar un altre índex de referència conegut com a IRPH, que podia ser de tres tipus: caixes, entitats de crèdit i bancs.

Als anys 90 i la primera dècada del 2000, es va usar un índex de referència alternatiu a l’euríbor

Segons s’explica a les demandes, aquest índex, pel seu sistema de càlcul, afavoria l’entitat bancària. No obstant, el sol·licitant del crèdit no tenia la possibilitat d’escollir-ne cap de diferent, ja que la mateixa entitat només li atorgava la possibilitat de contractar amb el que oferia, és a dir, la negociació de l’índex de referència li estava negada al sol·licitant. La reestructuració bancària que s’ha viscut durant els últims anys ha provocat que algun d’aquests índexs de referència perdés vigència al desaparèixer les caixes d’estalvi. Aquesta circumstància va provocar la impossibilitat del càlcul de l’IRPH Caixes, que s’obtenia amb una mitjana dels préstecs oferts als clients de caixes d’estalvi, cosa que va provocar que la normativa establís la no-publicació d’aquests índexs de referència i l’obligació que totes les hipoteques afectades per la desaparició de l’índex i que no tinguessin cap altra solució es reconvertissin utilitzant el denominat IRPH Entitats de Crèdit. Algunes entitats van procedir a complir aquesta norma, però d’altres van continuar amb l’aplicació dels índexs de referència desapareguts.

En alguns casos, s’han quedat com si es tractés d’una clàusula terra, ja que utilitzen com a índex de referència l’últim que va publicar el Banc d’Espanya, o bé, com que l’IRPH Entitats no pateix les fluctuacions de l’euríbor, observen que el que han de pagar no disminueix o bé disminueix mínimament.

En alguns casos s’han estalviat 50.000 euros arran de sentències? En algunes demandes que s’han resolt de forma favorable als clients en jutjats d’altres províncies, alguns afectats han pogut estalviar-se 50.000 euros. Fins i tot s’ha donat el cas d’algun demandant que, arran d’una sentència favorable, s’ha quedat amb el préstec sense interès. La conseqüència de l’aplicació de l’IRPH en les hipoteques amb índex variable ha provocat que els afectats vegin que el seu crèdit, malgrat la caiguda de l’euríbor, no té pràcticament canvis.

tracking