SEGRE

ESNOTICIA

El Govern adverteix Madrid que haurà d'elegir: “Diàleg o la repressió”

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, no pensa moure’s ni un mil·límetre demà en la seua resposta al nou requeriment de Mariano Rajoy i adverteix que l’Executiu popular haurà d’elegir entre “diàleg i repressió”, segons va dir el portaveu del Govern, Jordi Turull, ahir, dia en què massives protestes van omplir els carrers de Catalunya

Centenars de persones amb espelmes demanen la posada en llibertat dels líders de l'ANC i Òmnium Cultural.

Concentracions per la llibertat de Sànchez i Cuixart

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Carles Puigdemont “no es mourà” de la seua oferta de diàleg “sense condicions” que va plantejar dilluns a Mariano Rajoy, segons va afirmar Jordi Turull. Dos dies abans que expiri el nou termini marcat per Rajoy perquè Puigdemont aclareixi si va declarar o no la independència, Turull va recalcar que el Govern tornarà a preguntar a l’Executiu central si “vol asseure’s a parlar” o “va en la direcció contrària” i reacciona amb “més repressió”. Després de la reunió del Govern, el portaveu de l’Executiu va voler deixar clar que “la rendició no forma part de cap dels escenaris d’aquest Govern”, perquè el seu “compromís” amb la jornada de l’1-O és “total”. “Ni plegarem veles ni ens quedarem contemplatius veient com ocupen les institucions catalanes”, va advertir Turull, que va assegurar que si Rajoy rebutja el diàleg que proposa Puigdemont “òbviament caldrà prendre decisions”, encara que no va concretar si el Govern aixecarà la suspensió de la declaració d’independència en cas que s’apliqui l’article 155 de la Constitució.

L’endemà que la jutge de l’Audiència Nacional Carmen Lamela enviés a la presó sense fiança els presidents de l’ANC, Jordi Sànchez, i d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, per sedició, Turull va considerar una “vergonya democràtica” que a Espanya hi hagi “presos polítics en ple segle XXI”, empresonats per un “delicte inexistent”, sedició, per decisió d’un “tribunal incompetent”.

L’empresonament de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, que ahir a la nit van complir les seues primeres 24 hores en cel·les separades dels mòduls 1 i 4 de la presó madrilenya de Soto del Real, va ser respost amb mobilitzacions a tot Catalunya.

A la ciutat de Lleida, més de 18.000 persones van sortir al carrer a la tarda amb una demanda clara: “Volem llibertat per als Jordis i per al nostre país”, una reclamació que es va repetir en carrers de tota la província i el conjunt de Catalunya. Al matí, bona part de ciutadans van secundar els cinc minuts d’aturada, una mobilització convocada amb què es volia mostrar el rebuig de l’ingrés a la presó dels dos líders sobiranistes.

LES CLAUS

  • República. JxSí treballa “amb pas ferm” amb la CUP per avançar en “la concreció parlamentària dels efectes vinculants del referèndum”, a “fer efectiva la república”.  La diputada de la CUP Mireia Boya va dir que la independència és “una necessitat bàsica i ineludible” i va apuntar que treballen amb JxSí per ferla efectiva “en dies”. 
  • Tribunal Constitucional. El ple del TC va considerar ahir nul·la la llei del referèndum en una sentència en la qual nega a Catalunya el dret a l’autodeterminació i retreu al Parlament que sotmeti els ciutadans a un “poder arbitrari”. 
  • Presos polítics. La controvèrsia entre partits ahir es va centrar, en bona mesura, en la consideració o no de presos polítics per a Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. 

Millo creu que si Puigdemont nega la independència no hi haurà 155  El delegat del Govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, va advertir ahir que si Carles Puigdemont no contesta al nou requeriment de l’Executiu central, aquest aplicarà l’article 155 de la Constitució, malgrat que considera que es pot evitar amb una resposta al requeriment. Va afirmar que encara existeix una via per al diàleg a Catalunya si Puigdemont aclareix que no es va proclamar la independència al Parlament el 10 d’octubre i el Govern s’acull a la proposta de reforma constitucional al Congrés dels Diputats: “Ho canviaria tot.” “L’article 155 de la Constitució té per objectiu garantir l’autogovern. A ningú se li demana que renunciï als seus principis”, va afirmar al ser preguntat per l’eventual abast d’aquest article, encara que no es va pronunciar sobre si es reemplaçaria el Govern en ple o es convocarien eleccions autonòmiques. D’altra banda, Millo va negar que els presidents de l’ANC i Òmnium siguin presos polítics perquè no estan a la presó per les seues idees sinó per les seues accions. Considera que els fets dels dies 20 i 21 de setembre sí que constitueixen un delicte de sedició perquè van tenir per objectiu impedir l’actuació de la policia. “Les persones encausades són les que instaven a la mobilització per impedir l’actuació policial. La Guàrdia Civil, com a policia judicial, estava complint la seua tasca”, va sostenir i va afegir que una part de les persones que van participar en la manifestació del 20 de setembre no ho van fer de forma pacífica. Va demanar que es respecti el poder judicial i les actuacions dels jutges i va insistir que s’han de separar les causes judicials de la solució política al procés sobiranista: “Que una cosa no afecti l’altra.”

Centenars de persones amb espelmes demanen la posada en llibertat dels líders de l'ANC i Òmnium Cultural.

Concentracions per la llibertat de Sànchez i Cuixart

tracking