SEGRE

IMMIGRACIÓ BALANÇ

L'Estat expulsa prop de 270 immigrants residents a Lleida en els últims sis anys

En els sis primers mesos del 2017 ha ordenat la repatriació de 13 persones || El 2016, els jutges lleidatans van ordenar que 11 condemnats tornessin al seu país després de ser penats per algun delicte

La política migratòria, al Congrés - Units Podem porta a debat demà al ple del Congrés una proposició no de llei per la qual demana la reprovació del ministre de l’Interior i del d’Afers Exteriors al considerar que “incompleixen sistem ...

La política migratòria, al Congrés - Units Podem porta a debat demà al ple del Congrés una proposició no de llei per la qual demana la reprovació del ministre de l’Interior i del d’Afers Exteriors al considerar que “incompleixen sistem ...EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El Govern espanyol ha expulsat un total de 269 immigrants que residien a les comarques lleidatanes en els últims sis anys, ja sigui perquè no disposaven de la documentació necessària per quedar-se de forma legal a Espanya o perquè havien comès algun tipus de delicte i havien estat condemnats amb l’expulsió. Així es desprèn d’una resposta parlamentària de l’Executiu de Mariano Rajoy a una pregunta del diputat socialista Antonio Hurtado. En la primera meitat d’aquest any, l’Estat ha dictat l’expulsió de 13 immigrants que residien a Lleida. L’any amb més expulsions va ser el 2013, amb 82, per caure a les 27 dutes a terme tres anys després.

Quant a les raons, el Govern de Rajoy no especifica les causes per províncies. Però en el conjunt de l’Estat la majoria són per estada irregular en territori espanyol, la manca de permís de treball i haver estat condemnats per la comissió d’un delicte. En aquest últim punt, l’any passat els jutjats de Lleida van executar l’expulsió d’onze immigrants que havien estat condemnats, amb sentència ferma, per un delicte. La reforma del Codi Penal del 2015 va introduir novetats pel que fa a l’expulsió d’immigrants delinqüents. Ara, els jutges han d’aplicar la repatriació de forma directa per a les condemnes de més d’un any, estigui la persona en situació irregular o no i encara que formi part d’un país de la Unió Europea. En el cas que la condemna fixi una pena de més de cinc anys de presó, el jutge podrà decidir que compleixi la totalitat o una part i la resta se li commuti amb l’expulsió.

La reforma de 2015 obliga els jutges a aplicar l’expulsió en les condemnes de més d’un any

En tot cas, encara que el delicte sigui lleu, l’expulsat no podrà tornar en un període d’entre cinc i deu anys. Els magistrats tenen en compte l’arrelament dels condemnats a l’hora d’optar per la seua expulsió i en la majoria de casos els tribunals lleidatans l’apliquen en casos de tràfic de drogues.

En el conjunt de l’Estat, més del 40 per cent de les expulsions d’aquest any van ser de ciutadans d’origen marroquí. El lideratge del Marroc en aquest sentit és una tendència que s’ha consolidat en els últims anys. Des del 2012, el país africà presenta les xifres més altes, amb més de 2.000 expulsions l’any 2016. A falta dels últims sis mesos de l’any, aquest 2017 suma ja 2.188 expulsions.

Baixen un 26% els estrangers que obtenen la nacionalitat Un total de 1.398 residents a les comarques de Ponent van adquirir la nacionalitat espanyola el 2015, una xifra que baixa un 26% respecte a l’any anterior i que cau a la meitat de les adquisicions registrades l’any 2013. Són xifres de l’Institut d’Estadística de Catalunya que, per primera vegada, ofereix les adquisiones de nacionalitat de residents a Catalunya. La immensa majoria dels immigrants que viuen a Lleida i que obtenen la nacionalitat espanyola és per residència. Per origen, més de 700 eren africans, del Marroc, Senegal, Nigèria o Mali, seguits de colombians, bolivians i peruans, així com romanesos o ucraïnesos.

tracking