SEGRE

JUSTÍCIA TRIBUNALS

Condemnats a presó dos cirurgians plàstics per danys a una pacient

Un any i sis mesos de presó per a un i un any per a l’altre, i la jutge també els inhabilita pel mateix temps || La dona va patir vint perforacions d’intestí

Vista de la seu judicial al Canyeret.

Vista de la seu judicial al Canyeret.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La titular del jutjat penal número 3 de Lleida ha condemnat a presó i inhabilitació dos cirurgians plàstics com a autors d’un delicte de lesions per imprudència professional durant una operació d’estètica a una dona a la qual van causar 20 perforacions a l’intestí i van deixar amb greus seqüeles que la van obligar a passar dos mesos a l’UCI. A un dels metges, Ignacio Fernández Sanza, li imposa un any i sis mesos de presó i el mateix període d’inhabilitació per a l’exercici de la seua professió de cirurgià, mentre que a l’altre, Gerardo Rodríguez Henao, per al qual Fiscalia va retirar l’acusació durant la celebració del judici, el condemna a un any de presó i un altre d’inhabilitació.

La sentència, que pot ser recorreguda pels condemnats, considera provat que no es van practicar a la pacient les proves diagnòstiques prèvies recomanades pels seus antecedents. A més, assegura que el doctor Fernández Sanza, malgrat el risc que comportava l’operació, va delegar la primera part en el seu ajudant, l’altre condemnat, que feia pocs mesos que havia acabat l’especialitat, i només va entrar al quiròfan de forma esporàdica “amb greu delació de les seues funcions”.

La víctima va estar dos mesos a cures intensives i s’ha sotmès a diverses cirurgies més

Els fets van ocórrer el 2013 en una clínica privada de la ciutat quan la víctima va decidir sotmetre’s a una operació d’estètica, concretament una abdominoplàstia i una liposucció, amb l’objectiu d’eliminar cicatrius de cirurgies que havia patit anteriorment. Tanmateix, durant la intervenció es “va aplicar una tècnica incorrecta fins al punt de causar diverses perforacions que no van ser detectades per cap dels cirurgians”.

Durant el postoperatori, la pacient va tenir símptomes d’alarma des del principi, però no va ser intervinguda d’urgència fins a quatre dies després. Finalment va ser traslladada a l’hospital Santa Maria, on va haver de passar dos mesos ingressada a l’UCI i sotmetre’s a diverses cirurgies més.

Seqüeles físiques i psicològiques que han acabat en una invalidesa

La dona víctima dels dos cirurgians plàstics condemnats pateix actualment, quatre anys després dels fets, importants seqüeles físiques i psicològiques. De fet, se li ha concedit la incapacitat. Segons apareix en la sentència del Jutjat Penal número 3, com a conseqüència de les perforacions sofertes a l’intestí a causa de l’operació estètica i de la demora en el diagnòstic, la pacient va patir lesions que van tardar a curar-se gairebé un any. A causa d’aquestes seqüeles, la dona pateix un trastorn depressiu, problemes abdominals i un perjudici estètic. La jutge assegura, en la sentència dictada ara, que les perforacions intestinals podrien haver-se previst i, per tant, evitar-se amb un rigorós estudi operatori ajustat als antecedents mèdics que presentava la pacient.

tracking